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giovedì 6 marzo 2014

STRUDEL


ROMANA
De cate ori aveam pofta de strudel il faceam cu aluat de foietaj din comert, puneam 2-3 mere,zahar ,pesmet si stafidein cca. 30 min era gata si copt. Am o reteta rapida pe care am gasit-o intr-o revista italiana de gradinarit :D. In ultimul timp am cunoscut o doamna austriaca Ingrid ,foarte draguta ,casatorita de foarte multi ani aici in italia si care fac schimb de retete si idei . Asa mi-a venit ideea sa-i cer reteta de strudel "autentic"...aceasta reteta este prima data ca o fac si ori am avut norocul incepatorului...ori...Mi-era o teama de aluatul ala,care trebuie intins cu mainile ,pana devine aproape transparent...vazusem si o emisiune despre Austria in care am vazut femeile cum il faceau....am zis: nu-i de mine!! In schimb este o minunatie de aluat ,elastic si usor de manevrat ,se-tinde cu mainile foarte usor si n-are rost sa va speriati,daca am reusit eu ,reusiti si voi. Va trebuie :
Pentru aluat :
150 gr. faina
1 ou
3 linguri apa
50 gr. unt topit
putina sare
Umplutura :
5 mere micute (eu am avut red delicious,dar ca merg de oricare)
2 linguri stafide
3 linguri pline pesmet
2 linguri  pline zahar brun (daca merele sunt mai acre puneti mai mult)
1 lingura rasa scortisoara( eu am avut chiar de la Ingrid,din Austria kotany-se gaseste si in Romania)
50-60 gr. unt


Intr-un castron puneti faina,sarea ,untul topit ,caldut si ouale batute cu cele 3 linguri de apa. Incepeti sa incorporati faina ,la inceput cu furculita, dupa care cu mana. Vi se va parea ca poate este prea moale...la un moment dat,va ingloba toata faina,si va deveni un aluat "gras". Continuati sa-l framantati cu podul palmei pana-l vedeti fin si elastic ,eu nu ma mai saturam  :D. L-am acoperit si l-am lasat la odihnit pana am pregatit umplutura si am lasat-o la racit...vreo ora ,asa...Intre timp ce aluatul facea "nani"...am curatat merele am scos cotorul si le-am taiat feliute potrivite.

 Intr-o tigaie incapatoare am pus untul la topit ,merele feliute si zaharul, le-am amestecat cateva minute ,pana sau inmuiat  putin(ale mele au avut pulpa moale)deci depinde de mere. Am adaugat scortisoara si pesmetul ,le-am mai calit 2-3 minute si am stins focul. Le lasam la racit. Cand sant aproape reci ,dam drumul la cuptor la 180 grade. Incepem sa intindem aluatul. Pe o fata de masa din bumbac am presarat putina faina si am aplatizat aluatul cu sucitorul si el infainat...cand am ajuns la diametrul de 20 cm...m-am oprit ca vedeam ca incepea sa se lipeasca si de fata de masa si de sucitor,asa ca mi-am infainat putin mainile si am inceput sa trag de el ,cum vazusem la tv. tineam aluatul cu o palma si cu cealalta mana incercam sa-l intind. Am inceput sa trag de el in toate partile,se lucra extraordinar de bine,ca o plastelina mai moale. Cand am considerat ca este destul de subtire,m-am oprit. daca se intampla sa mai aiba vreo gaura,nu-i bai ca vine acoperita ,cand se ruleaza.




Eu am pus toata umplutura pe partea mai ingusta (mi-a iesit un fel de dreptunghi ),am uns restul foii cu putin unt topit (20 gr. cca),si am inceput sa rulez cu ajutorul fetei de masa,am bagat capetele dedesubt si l-am pus intr-o tava cu hartie de copt. Am uns cu untul ramas deasupra si am bagat in cuptorul incins...Coaceti cca. 25-30 min.cand vedeti ca e rumenit deasupra il scoateti. Noi am mancat caldut,dar a doua zi rece a fost si mai bun.
Aveti aici un video tutorial ,despre cum vine intins aluatul de strudel

ITALIANO
Di solito quando avevo voglia di strudel lo facevo con la sfoglia comprata ,2-3 mele,un pò di zucchero,pangrattato, cannella e in 30 min. era pronto già cotto. Nei ultimi tempi ho conosciuto una signora austriaca ,Ingrid ,sposata da tantissimo tempo in Italia ,siamo diventate amiche scambiandoci le ricette e idee. Cosi ho avuto la ricetta dello STRUDEL originale . Avevo visto anche un programma tv,riguardo l'Austria e ho visto proprio come le donne tiravano con le mani quell'impasto fino a diventare sottilissimo, quasi trasparente. Ho voluto provare,quindi e stata la prima volta che l'ho fatto ,ma se ci sono riuscita io ,riuscirete senz'altro anche voi. Abbiamo bisogno di:
Per la sfoglia:
150 gr. farina
1 uovo
3 cucchiai acqua
50 gr. burro fuso
1 pizz. sale
Per il ripieno :
5 mele piccoline( io ho avuto red delicious,ma vanno bene tutte)
2 cucchiai uvetta
3 cucchiai colmi pangrattato
2 cucchiai colmi zucchero di canna (dipende poi da quanto sono dolci le mele)
1 cucchiaio raso cannella
50-60 gr. burro
In una scodella mettete la farina ,il sale ,il burro tiepido sciolto e l'uovo sbattuto con 3 cucchiai di acqua. Incominciate ad amalgamare ,prima con la forchetta e poi con le mani ,e impastate finché diventa liscio ed elastico...io non riuscivo a fermarmi,si lavorava cosi bene che era un piacere. E un impasto abbastanza "unto". Lasciatelo riposare coperto , intanto iniziate a preparare il ripieno che si deve anche raffreddare...Sbucciate le mele ,levate il torsolo e tagliate a fettine .
In una padella capiente mettete il burro ,le fettine di mela ,lo zucchero. fatte andare piano ,finché si ammorbidiscono un pò (dipende dalle mele ),aggiungete il pangrattato ,la cannella e fate andare ancora 2-3 minute sul fuoco. Lasciate raffreddare. Quando ormai  e quasi freddo ,accendete il forno a 180 gradi e iniziate a stendere la sfoglia. Io ho steso una tovaglia di cottone, l'ho infarinata poco e poi ho appiattito la sfoglia con il mattarello infarinato finché sono arrivata a un diametro di 20 cm e mi sono fermata. Si attaccava dalla tovaglia e dal mattarello. Ho infarinato le mani e ho iniziato a tirare la sfoglia effettivamente di qua,di là ,era un piacere perché si domava benissimo. Io non pensavo di  riuscire ,ma alla fine c'è lo fatta . Lo tirata finché era quasi trasparente. Mi e venuto tipo un rettangolo più o meno. Da una parte ,verso di me(vedi le foto)ho messo il ripieno,il resto della sfoglia l'ho spennellato appena con un poco di burro fuso(20 gr. cca)e con l'aiuto della tovaglia ho arrotolato fin quando sono arrivata alla fine. Ho messo lo strudel in una teglia coperta con carta forno ,l'ho spennellato con burro rimasto e ho infornato. Quando diventa dorato e pronto dopo cca. 25-30 min. Noi l'abbiamo mangiato tiepido ,ma anche freddo il giorno dopo era fantastico.
Qui vi ho messo un video tutorial ,cosi vedete come si fà a stendere la pasta con le mani.



2 commenti:

  1. arata bestial si acesta ! Bravo pt tot ce faci si Sarbatori pascale fericite !

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  2. Multumesc Sylvia ,la fel si tie sarbatori fericite!

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