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martedì 15 aprile 2014

SEPIE CU MAZARE / SEPPIE CON I PISELLI (reteta italiana)


ROMANA

Ingrediente :
700 gr. sepie curatate
300 gr. mazare congelata / proaspata
1 lingura bulion
ulei de masline
1 ceapa verde
1 catel de usturoi fara germenul intern
turmeric (optional)
sos de soia (optional)
sare (dupa gust)
piper( dupa gust)
fulgi de ardei iute (dupa gust)
50 ml. vin alb sec
patrunjel tocat

Cum se procedeaza:

Taiati ceapa marunt ,la fel si usturoiul si puneti-le la calit in cateva linguri de ulei intr-o cratita. Taiati sepia fisii de cca. 1 cm si o adaugati peste ceapa care intre timp s-a inmuiat putin ,presarati putina sare. Lasati cca. 5 minute , amestecati dupa care puneti vinul alb si-l lasati sa se evapore alcoolul ( cand nu se mai simte ). Adaugati turmericul ,piperul ,fulgii de ardei iute si sosul de soia.

 Amestecati usor cateva minute ,adaugati si lingura de bulion ,acoperiti cu capac si lasati la foc mic cca. 20 minute. Dupa care adaugati mazarea si mai lasati sa fiarba semi-acoperit alte 10 minute. Ajustati de sare ,piper , daca vi se pare sosul prea lichid il puteti ingrosa cu putin zeamil (amidon de porumb) dizolvat cu foarte putin apa. Nu va sfatuiesc sa folositi faina deoarece faina are nevoie de mult timp pentru a fi gatita si ramane gustul fainos, in schimb amidonul de porumb fierbe imediat si este mult mai fin la gust. la sfarsit puneti patrunjel tocat si asteptati cel putin 30 minute inainte de a servi. Pofta buna!

ITALIANO
INGREDIENTI:
700 gr. seppie pulita
300 gr. piselli congelati / freschi
1 cucchiaio concentrato di pomodoro
1 cipollotto fresco
1 spicchio aglio senza il germoglio interno
peperoncino ( a piacere)
50 ml. vino bianco secco
sale q.b.
pepe q.b.
salsa di soia ( facoltativo)
curcuma (facoltativo)
prezzemolo tritato
Procedimento :
Tritate finemente il cipollotto e l'aglio e fateli appassire in 2-3 cucchiai olio di oliva ,nel frattempo tagliate a striscioline la seppia e aggiungetela al soffritto, lasciate 2-3 minuti ,girando spesso. Spolverate con un pò di sale, aggiungete il vino bianco secco e lasciatelo evaporare. A questo punto  aggiungete la curcuma ,la salsa di soia , il pepe ,peperoncino ,il cucchiaio di concentrato di pomodoro ,date una mescolata ,incoperchiate e lasciate a fiamma basa per 20 minuti . Trascorso il tempo , aggiungete i piselli e con coperchio semi-aperto fate andare alti 10 minuti. Aggiustate di sale ,pepe e alla fine mettete prezzemolo tritato. Se la salsa vi sembra troppo liquida la potete restringere con un pò di maizena ,sciolta con un pò di acqua fredda. Non ha bisogno di tanta cottura ,basta qualche minuto. Aspettate almeno 30 minuti prima di servire la pietanza. Buon appetito!



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