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domenica 8 febbraio 2015

IEPURE CU LEGUME LA CUPTOR / CONGLIO CON VERDURE AL FORNO



ROMANA

Reteta asta de obicei o fac ochiometric si de multe ori mi-am propus sa v-o impartasesc ,dar imi lipseau pasajele si timpii. De obicei o faceam cu vin alb sec dar astazi nu am avut si am pus o bere artizanala ,facuta in casa de un prieten ,aromata si foarte buna. Bineinteles ca punand vin va avea un gust ,cu bere ,altul. Ceea ce vreau sa a spun ca nu este important ce parte alcoolica se pune ,rezultatul este de fiecare data ,excelent. Reguli nu prea sunt ,de obicei o faceam doar cu rosioare si cartofi ,azi aveam si niste ardei gras prin frigider si m-am gandit sa-l pun ,a dat un gust minunat. Puteti sa va jucati cu ingredientele ,cu legumele de sezon . Puteti sa puneti un iepure intreg portionat sau sa folositi ce parti va plac ,cum am facut eu. Mie-mi plac doar picioarele din fata care se vand impreuna cu costele ,sotului picioarele din spate.In Italia gasim de cumparat exact ceea ce ne place. Dar sa trecem la treaba.

Ingrediente:

- 750 gr. bucati de iepure ( eu am avut 4 picioare din fata si unul din spate)

- 3-4 linguri ulei de masline

- 1 buchetel aromat de plante ( rozmarin,salvie si cimbru)

- 2 catei de usturoi cu coaja zdrobite cu latul unui cutit

- 100 ml. bere ( sau vin alb sec)

- 5-6 boabe de ienupar

- piper rasnit proaspat ,dupa gust

- sare aromatica , dupa gust

- turmeric ,1 lingurita

- sos de soia ,1 lingurita

- 10-12 rosioare

- 1/2 ardei gras

- 3-4 cartofi medii+ 2 linguri ulei de masline si sare aromatica ,dupa gust.

Spalati carnea si uscati-o cu prosoape de hartie .

Incingeti cuptorul la 170 de grade C. Intr-o tigaie incapatoare puneti 3-4 linguri de ulei de masline ,buchetelul de plante armate legat cu sfoara si cei doi catei de usturoi ,inclinati tigaia pe foc sa se aromatizeze bine uleiul ,cand simtiti aroma de usturoi si plante ,scoateti aromele din ulei si puneti-le deoparte.

Adaugati bucatile de carne si "sigilati-le" bine pe toate partile ,la foc iute. Scopul este de a sigila carnea ,ca inauntru sa ramana moale ,dupa gatit si sa nu se usuce in cuptor. Dupa ce s-a albit pe toate partile presarati cu sare aromata ,piper ,sos de soia ,curcuma ,boabe de ienupar.

 Adaugati berea ( sau vinul) si lasati sa se evapore alcoolul ,reduceti focul si puneti un capac cca. 10 minute.

Intre timp pregatiti cartofii ,pe care o sa-i gatiti separat. Curatati de coaja ,si taiati-i in bucati potrivite ,asezati-i intr-un singur strat intr-o tava ,adaugati uleiul si sarea aromata ,amestecati-i usor cu mana.

Rasturnati carnea de iepure cu tot cu sos ,adaugati buchetelul de ierburi si usturoiul ,intr-o tava si dati la cuptor .

 Langa ea,in alta tava , puneti si cartofii ,separat. Pregatiti rosioarele si ardeiul: taiati rosioarele in sferturi si ardeiul felii subtiri. Dupa 15- 20 minute ,adaugati rosioarele si ardeiul ,dupa ce ati intors carnea care intre timp s-a rumenit usor.
 

Dupa 40 minute ( de la timpul initial) ,mai intoarceti o data carnea ,adaugati cartofii printre bucatile de carne ,ridicati temp. la 180 de grade ,si mai lasati la cuptor 10 -15 minute pana totul este rumenit. Scoateti tava din cuptor si serviti.


ITALIANO

Questa ricetta la faccio da molto tempo ,mi viene sempre benissimo ed e da tempo che la volevo condividere con voi. Solo che mi mancavano sempre i tempi e i passaggi. Oggi ci sono riuscita a guardare l'orologio e fotografare i passaggi. A volte utilizzo il vono bianco ,a volte la birra ,dipende che cosa ho in casa . ll risultato e sempre buonissimo ,ma e ovvio il gusto sarà leggermente diverso. Potete utilizzare tutte le parti del coniglio ,ma a me piace solo la spalla ,invece a mio marito la coscia.

Ingredienti:

- 750 gr. parti di coniglio ( io ho avuto 4 spalle e una coscia)

- 3-4 cucchiai olio di oliva

- 1 mazzetto di erbe aromatiche ( rosmarino,salvia e timo)

- 2 spicchi d'aglio in camiccia schiacciati

- 100 ml birra ( vino bianco)

- 5-6 chicchi di ginepro

- sale aromatico ,q. b.

- pepe ,q.b.

- curcuma -1 cucchiaino

- salsa di soia -1 cucchiaino

- 10-12 pomodorini cilliegino

- 1/ 2 peperone

- 3-4 patate medie + 2 cucchiai olio+ sale aromatico ,q. b.

Lavate la carne a asciugatela con la carta assorbente .

Accendete il forno a 170 gradi C. Mettete il mazzetto aromatico e i spicchi d'aglio con 3-4 cucchiai d'olio in una padella capiente sul fuoco .

Quando sentite l'aroma delle piante e olio cavateli e metteteli da parte. Aggiungete la carne e rosolatela a fuoco vivo su tutte le parti. Aggiungete ,le spezzie ,la birra ( vino) fatte sfumare bene ,coprite con copercchio ,abbassate la fiamma e cuocete per 10 minuti.


 Nel fra tempo sbucciate le patate ,tagliateli a pezzi a piacere ,adaggiateli in una teglia con 2 cucchiai d'olio e il sale aromatizzato ,date una mescolata.

Rovesciate i pezzi di coniglio in una teglia da forno con tutto il sughetto ,il mazzetto aromatico e i spicchi d'aglio. Infornate la teglia di coniglio e la teglia di patate. Lavate i pomodorini e il peperone. Tagliate a quarti i pomodorini e a listarelle il peperone.
 
 

 Trascorsi 15- 20 minuti tirate fuori la teglia del coniglio ,girate i pezzi di carne ,adaggiate i pomodorini e il peperone. Infornate di nuovo. Dopo cca. 40 minute ,dal tempo iniziale tirate fuori entrambe le teglie ( coniglio e patate),trasferite le patate sopra il coniglio ,dopo che lo avete girato un'altra volta ,alzate la temp del forno ( a cca. 180 gradi C) ,infornate per un'altra decina di minuti ,finchè tutto diventa ben rosolato. Tirate fuori ,aspettate qualche minuto e servite.























2 commenti:

  1. Foarte buna reteta ta. Chiar eram in cautare de retete cu iepure.
    Iti apreciez foarte mult efortul de a scrie retetele in ambele limbi, stiu cat timp iti mananca treaba asta.
    Tine-o tot asa!

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  2. Iti multumesc mult pentru aprecieri. Intr-adevar scrisul in doua limbi este destul de greu. de aceea nu postez foarte multe retete. Sa-mi spui daca ti-a lacut iepurele facut asta. Te mai astept !

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