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lunedì 24 marzo 2014

LUP DE MARE( LAVRAC ) IN CRUSTA DE SARE / BRANZINO AL SALE (reteta italiana)


ROMANA
Modul acesta de a pregati pestele imi place foarte mult. Avem nevoie de un peste gustos in cazul meu am folosit un BRANZINO sau LAVRAC (SALAU/ LUP DE MARE). De multe ori am folosit si DORADA sau PASTRAV -SALMONAT. Trebuie sa fie curatat de mate dar aiba inca solzii pe el ,asa incat sarea va penetra doar cat sa-l faca gustos...perfect.
Ingrediente:
2 branzini ( lavrac sau salau de mare) de cca. 450 gr. fiecare
2 kilograme de sare mare marina
Preincalziti cuptorul la 200 grade C. Eu folosesc tavi de Al de unica folosinta...Intr-o tava incapatoare punem un strat de sare de cca. 1 cm. asezam frumos pestii cu burtica inspre interior.

 Am incercat si sa le pun in burtica usturoi,ierburi aromate,piper...va asigur ca nu are sens. :D . Ii acoperim bine cu sare pana nu se mai vede nimic si stropim cu cateva picaturi de apa,sa se compacteze bine sarea sa nu alunece.

 Bagam pestii in cuptor cam 30 min. Ii scoatem si-i lasam inca vreo 10 min. inainte sa spargem sarea. Cat stau la cuptor putem face un sos delicios : Aioli dar varianta mea:
Ingrediente :
2 catei de usturoi fara germenul intern
putina sare mare
1 fileu de ansoa in ulei
1 galbenus de ou crud
ulei de masline cam 30-40 ml
1 varf lingurita mustar
1 limeta (coaja si sucul  dupa gust)/ lamaie
piper
patrunjel tocat

Puneti in mojar usturoiul cu sarea, incepeti sa faceti pasta de usturoi, fileul de ansoa ,adaugati galbenusul crud, incepeti sa picurati ulei alternativ cu suc de lime.





Cand a ajuns o consistenta ca a maionezei ,puneti putina coaja de limeta/ lamaie,mustar ,piper, patrunjel tocat. Puneti sosul in frigider pana la servire.
Spargeti crusta de sare si scoateti pestele pe cat posibil intreg. Pielea fiind cu solzi se elimina ,puneti sos deasupra si Pofta mare!


ITALIANO
Secondo me ,questo  tipo di ricetta e il migliore per preparare il pesce. Io la adoro. Di solito uso il BRANZINO ,ma ho usato anche l'ORATA o TROTA SALMONATA. Basta che siano puliti dentro e che abbiano ancora le squame,cosi si salano solo il giusto.
Ingredienti:
2 branzini da cca. 450 gr. l'uno
2 kg. di sale grosso
Accendete il forno a 200 gradi C. Io uso le teglie usa e getta di Alluminio. Mettete in una teglia capiente un strato di cca. 1 cm. di sale grosso. Adagiate i branzini sopra il sale con la pancia al interno,uno verso l'altro. Coprite bene con il restante sale e spruzzate un pò di acqua per compattare bene il sale che non scivoli. Infornate per cca. 30 min. Trascorso il tempo lasciate riposare cca. 10 min. prima di spaccare la crosta. Nel fra tempo che il pesce si cucina, potete preparare un deliziosa salsa Aioli , a modo mio :
Ingredienti :
2 spicchi d'aglio
1 presa di sale grosso
1 tuorlo
1 filetto acciuga sott'olio
30-40 ml olio oliva
1 lime (succo e scorza a piacere ) / limone
pepe q. b.
senape q.b.
prezzemolo tritato
In un mortaio mettete gli spicchi d'aglio ,la presa di sale e incominciate a schiacciare. Aggiungete l'acciuga ,pestate ,il tuorlo d'uovo e iniziate a mettere a goccia l'olio di oliva  e succo di lime ,alternando. Quando raggiungerà la consistenza della maionese ,aggiungete la scorza di lime ,il senape, il pepe.il prezzemolo. Tenete in frigo .
Spaccate la crosta di sale ,togliete il pesce,possibilmente intero...eliminate la pelle e le lische e servite con la salsa. Buon appetito !



2 commenti:

  1. grozava reteta! imi place mojarul tau ;)

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    1. Mersi Beta ,e simpla si pestele iese gustos copt doar in "suc propriu", se sareaza doar cat trebuie. La inceput faceam si ceva " pe langa"...dar uitam sa o mancam ,atat de bun este pestele...ce mai... uiti si de vin...daca ai ocazia probeaza...te pup!



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