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giovedì 6 marzo 2014

RULADA DE PORC AROMATA / ROLLE DI MAIALE SPEZIATO


ROMANA
Aceasta rulada de porc am facut-o din muschi ,dar se poate face si cu pulpa de porc.
Ingrediente:
700 gr. muschi de porc(sau pulpa)desfacut in trei parti,fara sa ajungem la capat cu cutitul,cam 1 cm grosime.
1 lingurita sare mare
1 lingurita piper mixt
3 cuisoare
5 boabe de ienupar
2 ramurele de rozmarin (1 am tocat-o si am pus-o inauntru,1 am legat-o peste muschi afara)
2 ramurele de salvie (idem ca si pentru rozmarin)
2 catei usturoi
1 lingura de soia (o ador ,o pun aproape la toate sosurile si cand marinez carnea)
1 lingura ulei masline






Eu pentru macinarea condimentelor uscate: piper,cuisoare,sare,ienupar ,folosesc o masina de cafea numai in acest scop. Deci...macinam condimentele uscate ,restul: rozmarin,salvie si usturoi tocam cu cutitul. Intr-un castronel amestecam toate condimentele,sosul de soia si uleiul. Ungem carnea  abundent si inauntru si pe afara. Rulam carnea strans si legam cu sfoara ,eu am pus pe o parte ramurica de rozmarin si pe cealalta cea de salvie. Am acoperit cu folie de aluminiu si am lasat 1 h la frigider.




Intr-o cratita am pus putin ulei de masline ,2 morcovi rondele si 2 foi de dafin ,peste care am presarat putina sare aromatica si 50 ml. vin alb,ca sa nu se arda carnea la cuptor. Rulada am "sigilat-o" in tigaie la foc  viu pe toate partile,cu putin ulei ,am facut aceasta operatie fara sa gauresc carnea,am intors-o cu o penseta,altfel se scurg sucurile din carne si se usuca . Tot din acest motiv fac si aceasta sigilare,adica o coacere superficiala ,pe toate partile. Am incalzit cuptorul la 175-180 grade, am pus rulada peste morcovi si am dat la cuptor. Se tine in cuptor cca. 45-50 minute. Eu ca garnitura am facut cartofi cu ulei de masline si sare aromatica,tot  in cuptor. Se lasa pe un fund de lemn cca. 5-10 min. ca sucurile din carne sa se distibuie uniform ,apoi se feliaza.





ITALIANO
Per questo rollè di maiale io ho usato la lonza ma si può fare anche con la polpa di maiale.
Ingredienti:
700 gr. lonza di maiale aperta in 3 parti ,ma senza arrivarci col coltello in fondo (con uno spessore di cca. 1 cm)
1 cucchiaino sale grosso marino
1 cucchiaino pepe misto
3 chiodi di garofano
5 bacche di ginepro
2 rametti di rosmarino (uno lo tritiamo al coltello,l'altro ci serve per mettere sopra l'arrosto)
2 rametti di salvia( idem per il rosmarino)
2 spicchi aglio
1 cucchiaio salsa di soia (la adoro ,la metto quasi in tutte le salse e marinature per le carni)
1 cucchiaio olio di oliva
Per le spezie secche io uso una macchina del caffè (macina spezie) solo per questo lavoro l'ho comprata. Quindi , macinate : il sale,il pepe ,i chiodi di garofano,le bacche di ginepro. Separatamente tritate su un tagliere : il rosmarino ,la salvia e i spicchi d'aglio. In una scodella mischiate tutte le spezie,aggiungete l'olio e la salsa di soia. Con questa marinata ungete abbondantemente la carne, dentro e fuori. Incominciate a fare il rollè ,stringendo bene. Legate con lo spago di cucina,avendo cura di inserire in rametto di rosmarino da una parte e il rametto di salvia dall'altra parte. Coprite con u foglio di alluminio e lasciate marinare nel frigo 1 h. In un tegame adatto per andare nel forno ( di ghisa ,magari) ho messo poco olio, 2 carote a rondelle ,2 foglie alloro e 50 ml di vino bianco. In una padella ,con pochissimo olio andiamo a "sigillare" la carne  su tutti i lati,senza usare forchette, girandola con una pinza. Non devono fuoruscire i succhi,altrimenti la carne diventa secca. Sempre per questo si fa anche questa operazione veloce di cottura in padella prima di metterla nel forno ,perché la carne rimanga tenera,succosa. Il rollè cosi sigillato lo poggiamo nel tegame sopra le carote e lo mettiamo nel forno preriscaldato a 175-180 gradi. Dopo cca. 25 min. lo giriamo. Io come contorno ho fatto delle patate al forno con salamoia bolognese e olio. Trascorso il tempo di cottura ,lasciate l'arrosto riposare su un tagliere 5-10 min. prima di affettarlo.



3 commenti:

  1. Gustos si aromat, Julia! Am retinut ideea.

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  2. am ingitit in sec, pe bune :P
    Doamne, ce visez la o bucata de-asta de carne pe masa mea din bucatarie :)

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  3. Multumesc fetele ,sa stiti ca este foarte buna si calda si rece ,Beta poti incerca cu carne de curcan sau pui dezosat...va mai astept !

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