"Imi place sa gatesc ,sa propun retete invatate de la prieteni modificate dupa gusturile mele"/ "Mi piace cucinare,proporre le ricette imparate dagli amici e modificati secondo i miei gusti personali"
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giovedì 30 aprile 2015
TARTA CU SPARANGHEL SI BRANZETURI / TORTA ASPARAGI E FORMAGGI
ROMANA
Pentru o tava rotunda de 24 cm , va trebuie:
- 1 buc. aluat de foietaj ( foaie rotunda)
- 500 gr. sparanghel
- 2 oua
- 120 gr. branzeturi mixte ( cascaval / emmental, parmezan ,cas de oaie ,gorgonzola)date pe razatoare.
- 3 linguri pline de iaurt grecesc
- cepusoara ( chives) si maghiran proaspete sau uscate(o lingura de fiecare)
- sare si piper ,dupa gust.
Aprindeti cuptorul la 170-180 grade C.
Curatati sparanghelul si eliminati partea fibroasa , rupandu-l cu mana de la baza el se va rupe exact de unde este partea lemnoasa ,pe care o aruncati. Spalati sparanghelul ,deoarece in partea de sus poate avea nisip. Fierbeti-l 5 minute in apa sarata si imediat bagati-l in apa cu gheata sau foarte rece . Intr-un bol bateti usor ouale cu iaurtul si tineti deoparte 1 lingura pentru uns. Taiati fin cepusoara si maghiranul ,amestecati-le cu ouale. Tapetati tava cu hartie de copt ,asezati aluatul de foeitaj . Sparanghelul taiati-l rondele. Amestecati in crema de oua cu iaurt ,branza si sparanghelul ,puneti sare si piper ,dupa gust. Rastunati totul in tava peste foietaj . Marginile le aduceti usor peste umplutura ,eu m-am jucat cu foarfecele si si am taiat si rasucit ,formand un model. Voi faceti dupa fantezia voastra ,ungeti marginile cu oul pus deoparte. Dati in cuptorul incins pentru 30 - 35 minute. Serviti tarta calduta sau rece. Pofta buna!
ITALIANO
Per una tortiera di 24 cm ,vi occorre:
- 2 rotolo di pasta sfoglia ( tondo)
- 500 gr. asparagi
- 2 uova
- 120 gr. formaggi misti ( emmental , parmigiano ,pecorino e gorgonzola)grattugiati
- 3 cucchiai colmi di yogurt greco
- erba cipollina e maggiorana ( 1 cucchiaio di ciascuna), tritate finemente
- sale e pepe q.b.
Accendete il forno a 170- 180 gradi C.
Stendete la pasta sfoglia nella teglia ricoperta di carta forno. Pulite gli asparagi dalla parte fibrosa e sbollentateli per 5 minuti in acqua salata ,raffreddateli in acqua e ghiaccio. In una terrina sbattete le uova con lo yogurt. Mettete da parte cca. 1 cucchiaio per ungere la torta alla fine. Mischiate il formaggio con le uova ,le erbe aromatiche ,con gli asparagi tagliati a rondelle ,assaggiate di sale e pepe. Rovesciate il ripieno sulla pasta sfoglia , la pasta in eccesso la modellate a fantasia sulla torta ( io ho usato le forbici) , spennellate col uovo rimasto e infornate per 30- 35 minuti. Servitela tiepida o fredda . Buon appetito!
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