Cappelletti sunt un fel de pasta cu diferite umpluturi in functie de regiune. In zona in care locuiesc eu( Romagna) de regula se fac cu umplutura din mai multe tipuri de branza, una moale tip urda si parmezan,de obicei juma-juma,oua,nucsoara rasa. Am lucrat in mai multe restaurante din zona si va asigur ca nici una nu avea aceeasi reteta. Unii foloseau un tip de branza "scquaquerone",o branza foarte moale tipica zonei,amestecata cu parmezan ras,ou. Altii adaugau si branza de oaie (pecorino) pentru un gust mai decis,deci retetele sunt infinite. De la casa la casa se schimba si reteta. Pentru Craciun se fac cappelletti in supa (brodo) de clapon iar in umplutura se pune si pieptul de clapon fiert. Dupa ce v-am facut capul calendar,sa va spun cum ii fac eu. Noi suntem 2 dar eu fac de obicei portie dubla ,sa mancam de doua ori. Pentru aluat aveti nevoie de :
- 4 oua medii
- cca. 400 gr. faina "00"
- 200 gr. urda
- 200 gr. parmezan ras (sau amestecat cu ceva branza de oaie buna)
- 1 ou
- nucsoara rasa cam 1 lingurita
Eu de multe ori nu pun ou,vedeti voi.Dupa ce s-a odihnit aluatul,il luati la intins ,daca aveti masina va usurati munca,eu am invatat sa-l intind cu sucitorul si fac asa,e bine oricum. Unii prefera foaia subtire,sotului meu ii place mai grosuta, eu o fac de cca. 2-3 mm.Taiati patrate cam de 4x4 cm. Puneti umplutura pe cat posibil egal. Eu in timp ce lucrez le acoper cu un prosop umed,bine stors,sa nu se usuce pasta,sau pelicula.
Uniti pe diagonala marginile si formati un triunghi aproape isoscel dupa care uniti la baza capetele,pacat ca nu am un video sa va arat ,dar cu prima ocazie ca-i fac o sa fac un video pt. voi.
Se fierb in apa sarata ,cand se ridica la suprafata sunt gata. Noi ii mancam de obicei cu sos ragù facut de noi,dar se pot face si in supa. Daca veti sa-i conservati ii puneti pe un platou de carton,cu foaie velina acoperita cu faina si nesuprapusi ii bagati la congelator. Dupa cateva ore cand sunt tari,ii puteti pune in pungi. Cand vreti sa-i consumati ii puneti direct in apa fierbinte la fiert. Daca am omis ceva,sau nu s-a inteles va rog sa ma contactati,va stau la dispozitie. Va mai pun doua poze cu cappelletti facuti cu ragù ,despre care o sa va povestesc intr-o alta reteta .
ITALIANO
Cappelletti sono una pasta ripiena tipica della zona Emilia Romagna ,e nella zona dove abito io (Ravenna) di solito si fanno con formaggio. Ho lavorato in tanti ristoranti romagnoli e vi assicuro che nessuno ha una ricetta identica a l'altro. Insomma, c'è chi una lo scquaquerone e parmigiano, oppure ricotta mista e parmigiano, a volte si aggiunge del pecorino per un gusto più deciso. Adesso vi dirò come li faccio io.
Ingredienti per la sfoglia:
-4 uova medie
-400 gr. farina "00" cca.
Per il ripieno:
-200 gr. ricotta mista
-200 gr. parmigiano (oppure misto di parmigiano e pecorino)
-1 uovo
noce moscata cca. 1 cucchiaino
Per la sfoglia impastate la farina setacciata con le uova sbattute leggermente ,iniziate con una forchetta e poi continuate ad amalgamare con le mani ,e possibile che non serve tutta la farina oppure che c'è ne vuole di più in base all'umidità e la grandezza delle uova. L'impasto deve essere liscio ,senza grumi. Lasciatelo riposare almeno mezz'ora coperto con la pellicola.nel frattempo vi occupate del ripieno: scolate la ricotta e amalgamate con il parmigiano e la noce moscata,vedete se l'impasto e legato, se e abbastanza molle non mettete l'uovo...deve poter essere lavorato in mano,si vede nella fotto. Stendete la sfoglia con la macchina o mattarello ,tagliate quadrettini di cca 4x4 cm. prendete del ripieno con le mani e cercate di metterlo possibilmente uguale. Chiudete a triangolo e poi di nuovo i due angoli per formare i cappelletti.Lavorare poco impasto all'inizio e tenetelo coperto con la pellicola o con un canovaccio bagnato e strizzato bene.
Si cucinano nel acqua bollente salata ,arrivati in superficie si scolano in padella con un buon sugo a piacere,noi di solito li mangiamo col ragù,ma si possono mangiare anche in brodo. Per esempio per le feste natalizie si fa il brodo di cappone,e nel impasto si aggiunge anche il petto di cappone. Quei cappelletti sono buonissimi nel brodo. Se qualcosa non e chiaro,mi potete contattare...buon lavoro!
TI-AU IESIT PERFECTI ...FELICITARI
RispondiEliminaDe-astea face şi sora-mea. Arata super. Felicitari ! Se fac şi aici ın vreo cıteva feluri şi sınt foarte apreciati. Mie nu-mi plac decıt aia dulci. :)
RispondiEliminaFelicitari draga Julia si mult succes iti doresc!
RispondiEliminaMa bucur tare mult ca te-ai hotarat sa-ti faci propriul blog.Era si pacat sa n-o faci pentru ca ,cu siguranta, avem de invatat multe lucruri de la fiecare.Pupici multi! <3
Sa fie de bun augur prima ta reteta pe blog,felicitari!
RispondiEliminaVa multumesc pentru incurajari...am emotii :)
RispondiEliminaoi,oi,oi!! superbe!!1
RispondiEliminaArata superb! Felicitari si multa bafta cu blogul, Julia! :*
RispondiEliminamersi Edith...acum is cu nasu' prins la butonat...adaug..una alta...<3
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