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giovedì 15 gennaio 2015

CHEESECAKE CU FRUCTE DE PADURE / CHEESECAKE AI FRUTTI DI BOSCO



ROMANA
Unul dintre dulciurile mele preferate este acest cheesecake cu fructe de padure ,neffind foarte dulce si toppingul de fructe de padure ,dulce acrisor ii confera o aroma deosebita. Cand l-am facut prima data m-am inspirat de pe blogul lui Edith ,Edith's kitchen ,numai ca eu m-am inspirat de la o reteta cu gelatina (facut la rece) pe care am modificat-o si rezultatul mi-a placut mult de tot,incat am mai refacut-o de cateva ori. In sfarsit a venit timpul sa o pun si pe blog. Pentru o forma de tort cu inel detasabil de 22 cm .



Ingrediente:
1.Blat de biscuiti:

- 220 gr. biscuiti cu cacao si alune am avut eu ,dar de obicei se folosesc digestive.

- 100 gr. unt topit

2. Crema de branza:

- 400 gr. branza tartinabila ,cremoasa ( se poate folosi si light ,eu am folosit si a iesit la fel de bine)

- 150 gr. iaurt grecesc

- 100 gr. zahar pudra ( eu am avut vaniliat)

- 3 oua

- coaja de la 1/2 lamaie sau limetta.


3. Topping:
- 200 gr. fructe de padure (congelate am avut eu)dar puteti folosi si proaspete.

- 50 gr. zahar tos ( sau dupa gustul vostru)

- sucul de la 1/2 lamaie sau limetta

- 1 foaie de gelatina (2 gr.)

Eu pentru usurarea desprinderii prajiturii de pe tava in care o coacem, am tapetat fundul tortierei cu un disc de hartie de copt ,pe care l-am sectionat in doua parti ,am uns in prealabil fundul tortierei cu unt ca sa stea lipita hartia. In felul acesta hartia se v-a desprinde mult mai usor ,fiind formata din doua jumatati ( am fuat ideea de la Nigella ). Intr-un robot cu lame am pus biscuitii si am actionat pana s-au macinat destul de fin. Am adaugat untul topit si am amestecat cu o lingura ,daca iese cumva prea uscat mai adaugati 1-2 linguri de lapte. Trebuie sa arate ca nisipul ud. Am pus compozitia in tortiera si cu dosul lingurii am nivelat bine in strat uniform ,ca in imagine.

Am dat tortiera la rece in frigider. Am dat drumul la cuptor la 150-160 grade. Intr-un bol incapator am pus ouale intregi si cu un mixer electric am inceput sa mixez la viteza maxima ,pana au devenit spumoase ,am adaugat si zaharul si am mai mixat cateva minute. Compozitia sa fie spumoasa ,cu bule mari.

 Am adaugat iaurtul ,coaja de lamaie ,branza cremoasa ,pe rand si am mixat cu viteza mica pana s-au omogenizat toate. Am scos tortiera din frigider ,am adaugat peste blatul de biscuiti crema de branza si oua si am dat-o la cuptor ,pe treapta de jos. Trebuie sa ramana deschisa la culoare ,nu sa se rumeneasca ,in cca. 35-45 minute. Opriti cuptorul si mai lasati prajitura inauntru inca 30 minute. Pe mijloc se va lasa putin ,poate chiar vor aparea crapaturi ( cum mi s-a intamplat mie), dar se vor acperi cu sosul de fructe de padure.

 Daca va forma un bordura putin mai inalta va fi numai bine ,pentru topping. Se scoate din cuptor se lasa la racit ,se lasa in frigider 2-3 ore. Incepem sa facem toppingul: Punem foaia de gelatina la hidratat intr-un castronel cu apa rece. Intr-o tigaie larga ,am pus fructele congelate ,sucul de lamaie si zaharul ,pe foc mijlociu ,amestecand din cand in cand...pana lichidul se reduce ,ca o dulceata (cam 10-15 minute). Se ia de pe foc ,se asteapta 1-2 minute ,se adauga gelatina stoarsa si se amesteca pana la dizolvarea completa. Am asteptat cateva minute si calduta (nu fierbinte) am pus-o peste cheesecake. Am asteptat sa se raceasca si am dat-o la frigider pana a doua zi ,cu tortiera cu tot. A doua zi am transferat-o pe platou ,cand era racita si inchegata bine.



ITALIANO

Questa e la mia variante di cheesecake. La prima volta che l'ho fatta mi sono ispirata dal mio blog preferito Edith's kitchen ,mi ricordo che era una ricetta di cheesecake al freddo ,ma io l'ho modificata per essere infornata e il risultato mi e piaciuto tantissimo che e diventata la mia ricetta base . Adesso la voglio condividere anche con voi. Gli ingredienti sono per una tortiera con la cerniera da 22 cm.


Ingredienti:
1. Per la base di biscotto:

- 220 gr. biscotti cacao e nocciole ( ho avuto io ,ma potete usare i digestive ,come dice la ricetta autentica )

- 100 gr. burro sciolto

2. Crema di formaggio:

- 400 gr. formaggio spalmabile ( si può utilizzare anche il formaggio light ,viene molto bene)

- 150 gr. yogurt greco

- 100 gr. zucchero a velo vanigliato

- 3 uova

- scorza di mezzo limone o lime

3. Topping o salsa ai frutti di bosco:

- 200 gr. frutti di bosco ( io uso surgelati ,ma si possono usare anche freschi)

- 50 gr. zucchero semolato oppure secondo i vostri gusti personali

- succo di mezzo limone o lime

-1 foglio gelatina (2 gr.)

Foderate il fondo della tortiera con della carta forno ,divisa a metà. Imburrate il fondo perché la carta si attacchi. Cosi sarà più facile staccarla per impiattare .

In un robot con le lame ,mettete i biscotti e azionate finché diventano polvere ,o quasi. Togliete le lame ,aggiungete il burro e mescolate con un cucchiaio ,il risultato deve assomigliare alla sabbia bagnata. Se vi sembra troppo asciutto aggiungete 1-2 cucchiai di latte. Rovesciate il composto ottenuto nella tortiera ,livellate e con il dorso del cucchiaio compattate bene ,come nella foto. Mettete nel frigo. Accendete il forno a 150-160 gradi.

In una scodella capiente mettete le uova e con l'aiuto di un mixer elettrico a massima velocità fatte schiumare bene le uova per qualche minuto.

Aggiungete lo zucchero a velo ed azionare ancora 2-3 minuti. Abbassate la velocità e uno alla volta aggiungete i restanti ingredienti: lo yogurt ,formaggio e la scorza di limone .Mescolate finché il composto e omogeneo. Rovesciate la crema di formaggio sulla base di biscotti ed infornate sul piano inferiore . Non si deve colorare sopra ,deve rimanere chiaro. Si deve tenere nel forno per cca.35-45 minuti. Spegnete il forno e lasciate la torta ancora dentro per 30 minuti. Si formerà un bordo.

Fattela raffreddare fuori e poi nel frigo per 2-3 ore. Trascorso il tempo mettete la foglia di gelatina in acqua fredda. In una padella mettete i frutti di bosco surgelati ,il succo di limone e lo zucchero. Mettete sul fuoco moderato ,mescolando spesso. Il liquido si deve restringere ,come una marmellata . Ci vuole cca. 10-15 minuti. Assaggiate e correggete di zucchero secondo i vostri gusti. Spegnete il fuoco lasciate 1-2 minuti ,aggiungete la gelatina strizzata e mescolate finché si e sciolta. Aspettate qualche minuto prima di versarla sulla cheesecake . Ponete ancora nel frigo fino al giorno dopo ,nella tortiera. Il giorno dopo si trasferisce sul piatto di portata.
 



3 commenti:

  1. Eu am facut mereu varianta rece,,,,asta n-am facut-o niciodata :)

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  2. unul dintre deserturile mele preferate

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  3. Si mie-mi place foarte mult ,am incercat si alte variante dar asta ramane preferatul meu :)

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