Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Translate

domenica 10 maggio 2015

KATMER POGACA





ROMANA


Aceste cornuri foietate le-am vazut la Meryem ,o prietena care sta in Turcia de multi ani si am supranumito "Regina placintelor" ,face niste aluaturi si niste placinte de sta mata-n coada. Si-a deschis si un blog ,daca sunteti curiosi sa aruncati o privire ,unde ne impartaseste o parte din experienta ei culinara: http://o-patratica-din-turcia-mea.blogspot.it/

Aceste cornuri se pot face simple ,umplute cu ceva dulce sau sarat. Eu le-am testat in ambele variante si rezultatul a fost fabulos de fiecare data. Prima data le-am facut cu urda ,miere si nuci ,a doua oara cu sunca de Praga si branza emmental ( cascaval) razuita.

Ingrediente pentru aluat :

- 520- 550 gr. faina pt. aluaturi dospite

- 20 gr. drojdie proaspata sau 7 gr. drojdie uscata

- 250 ml. lapte caldut

- 100 ml. ulei

- 1 ou ( doar albusul ,galbenusul il tinem pt. uns cornurile)

- 1 lingurita sare

- 1 lingurita zahar ( miere )

Pentru uns foile : 75-80 gr. unt moale la temp. camerei

Umplutura:

Depinde cum v-ati gandit sa le faceti ,va dau cateva variante:

1. -250 gr. branza de vaci + patrunjel ( marar sau ce va place )

sau :

2. - 250 gr. urda

    - 3-4 linguri miere

    - 50 gr. nuci taiate grosolan cu cutitul

sau :

3. - 150 gr. sunca de Praga (felii subtiri)

    -150 gr. cascaval sau emmental ( razuit mare )

Pentru decorat : seminte de mac ,susan.

Framantati manual sau cu robotul un aluat din ingredientele de mai sus ,fara untul de uns foile ,trebuie sa fie moale ca "lobul urechii ". NU SE LASA LA CRESCUT !!!

Se imparte aluatul in 8 bile egale care se intind de marimea unei farfurii ,se ung cu untul moale si se suprapun ,in afara de ultima care va ramane neunsa.



 Dupa ce ati facut turnuletul din 8 foi unse intre ele cu unt ,le intindeti intr-o foaie de cca. 50 cm. Impartiti aluatul in 16 bucati pe care le umpleti dupa gustul vostru ,dulce sau sarat.




 Formati cornurile. Pe tava in care le coaceti ,puneti hartie de copt si asezati cornurile ,lasati-le la crescut 30-50 minute.


Ungeti-le cu galbenusul pus deoparte ,presarati cu semintele dorite si bagati in cuptorul incins la 170- 180 grade pentru 30 -35 minute .
Dulci:
Sarate:



ITALIANO

Questi cornetti sfogliati sono dei panini turchi che si possono fare semplici per accompagnare diversi piatti ,ripieni con cose dolci o salate. Io gli ho provati in due varianti : dolci con ricotta ,miele e noci e prosciutto e formaggio. La ricetta l'ho presa da una mia amica che vive in Turchia da diversi anni , Meryem. Ha anche un blog ,ma e disponibile solo in rumeno : http://o-patratica-din-turcia-mea.blogspot.it/

Ingredienti per impasto :

- 520 - 550 gr. farina per lievitati

- 20 gr. lievito di birra fresco oppure 7 gr. di lievito secco

- 250 gr. latte tiepido

- 100 ml. olio

- 1 uovo ( solo l'albume ,il tuorlo mettetelo da parte per spennellare i cornetti alla fine )

- 1 cucchiaino sale fino

- 1 cucchiaino di zucchero ( miele )

Per ungere l'impasto e creare la sfoglia :

- 75- 80 gr. burro morbido a temp.ambiente

Ripieno ,in base a cosa avete deciso di fare ,vi dò qualche variante:

1. - 250 gr. formaggio tipo robiola e prezzemolo

oppure :

2. - 250 gr. ricotta

    - 3-4 cucchiai miele

    - 50 gr. noci tritate al coltello

oppure :

3. -150 gr. prosciutto di Praga ( crudo o quello che volete) ,a fette sottili

    - 150 gr. formaggio emmental o simile ,grattuggiato.

Per decorare : semi di papavero / sesamo.

Fatte un impasto con le ingredienti di sopra ,tenendo da parte il burro per spennellare e ovvio il ripieno. Si può fare con l'impastatrice o a mano ,non e difficile. Deve risultare morbido come il lobo dell 'orecchio. NON SI FA LIEVITARE !!!!!

Dividete l'impasto in 8 palline uguali ,stendeteli a un diam. 20 cm e spenellatele con il burro morbido ,sovraponendoli ,tranne l'ultima che non la dovete ungere.



Tirate la "torre"di pasta con il mattarelo , finché arriva a un diametro di cca. 50 cm. Tagliate la sfoglia per formare 16 triangoli ,riempiteli con cosa preferite o lasciateli semplici ,arrotolateli a forma di cornetto e adagiateli sulla placca da forno foderata con la carta forno.



Adesso lasciateli lievitare per 30- 50 minuti.


 Trascorso il tempo di lievitare ,spennellateli con il tuorlo messo da parte ,cospargeteli con i semi scelti e infornateli a 170 -180 gradi C per 30 -35 minuti.
Dolci:
Salati :
 

 




1 commento: