Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Translate

domenica 17 maggio 2015

ALUAT FRAGED DE TARTA/ BISCUITI / PASTA FROLLA PER CROSTATE / BISCOTTI



ROMANA

Eu fac aceasta baza de tarta dulce ,schimband uneori tipurile de faina sau combinandu-le intre ele.  faina integrala ,de hrisca , de alac ,de secara ,ceea ce am in casa ,sau doar alba cu gluten putin. Nu este nevoie de gluten deoarece nefiind un aluat care necesita dospire si lucrat pentru a se forma reteaua de glutine ,se pot folosi si tipuri de faina pentru cei cu probleme de intolerante ,de ex : celiachia. Puteti combina ce tipuri de faina vreti voi . Uneori eu mai inlocuiesc o parte din faina cu faina de migdale ,sau nuci macinate. Raportul va fi intotdeauna acelasi intre faina si unt ( 2 /1) :

- 250 gr. faina saraca in gluten
- 125 gr, unt rece ,cubulete
- 50-70 gr. zahar ( eu folosesc brun)
- 1 ou
- 1 varf de lingurita de sare fina
- arome ( vanilie ,coaja de lamaie)

Eu folosesc robotul cu lame deoarece nu se incalzeste untul si reuseste foarte bine. Puneti toate ingredientele in afara de ou in robot si actionati pana totul devine ca nisipul ud ,

adaugati oul  si actionati din nou pana incepe sa se lege putin. Opriti. Compactati aluatul cu mana ,dar nu-l framantati ,asta-i secretul !!! Inveliti-l in folie pentru alimete si bagati-l la frigider  de la 30 min. - 1 ora. Intindeti aluatul pe un fund infainat in grosime de 5-6 mm. 


Puteti face biscuiti pe care-i coaceti 10 minute la 160 grade C ,sau tarte ,eventual 10 minute ,dupa care le umpleti cu gem sau fructe si le mai coaceti alte 20 minute.

ITALIANO

 Io faccio questo impasto a volte combinando diversi tipi di farina : integrale ,segale ,farro ,grano saraceno. Ci vuole sempre una farina povera di glutine perché non essendo un impasto lievitato non necessita di maglia glutinica , e quindi può essere fatto anche con delle farine per i celiaci . A volte io una parte della farina la sostituisco con della farina di mandorle o farina di noci / nocciole. Il rapporto e sempre lo stesso tra farina e burro ( 2/1 ):

- 250 gr. farina povera di glutine
- 125 gr. burro freddo a pezzetti
- 50- 70 gr. zucchero ( io uso lo zucchero di canna)
- 1 uovo
- 1 presa di sale fino
- aromi (vaniglina ,scorza di limone )

Mettete nel robot da cucina tutti gli ingredienti tranne l'uovo e azionate finché tutto diventa  come la sabbia bagnata.

A questo punto mettete l'uovo e azionate ancora finché si compatta un po'. Compattate l'impasto con le mani ,senza lavorarlo troppo  e avvolgetelo nella pellicola per gli alimenti.

Mettete nel frigo per 30 min. - 1 h. Infarinate una spianatoia tirate la pasta a spessore di 5- 6 mm. fatte dei biscotti che infornate per 10 minuti a 160 gradi C o delle crostate che infornerete prima per 10 minuti ,le riempite a piacere e poi le rimettete nel forno per altri 20 minuti.





3 commenti:

  1. Intr-adevar e buna...acum am gustat-o ,nu cred ca apuca ziua de luni :),azi am facut cu faina de hrisca integrala,secara integrala si alba bio nerafinata....si gem de cirese....Minunata ,sa o incerci!

    RispondiElimina