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domenica 26 ottobre 2014

GNOCCHI VIOLA GORGONZOLA E NOCI / GNOCCHI VIOLET CU GORGONZOLA SI NUCI (reteta italiana)


ITALIANO

Queste patate viola tipo Vitelotte sono originarie dal aPerù e ultimamente si coltivano anche in Europa. Io le ho trovate al Ipercoop e le ho prese perché ero curiosa. Come gusto non sono diverse dalle solite patate bianche ,farinose ,come consistenza sono farinose e si prestano molto bene per gli gnocchi. L'impasto e venuto benissimo ,senza essere appiccicoso ,riuscendo a lavorare gli gnocchi in modo molto pulito ,con pochissima farina.

Per 4 porzioni scarse o 2 abbondanti :


Per gli gnocchi:
- 330 gr. patate viola bollite e schiacciate

- 110 farina "00"

- 1 tuorlo d'uovo

- 1 pizzico di sale fino


Per la fonduta di gorgonzola:
- 150 gr. gorgonzola

- 100 ml. panna dolce , liquida

- 50 gr. noci tostate e tagliate grossolano con il coltello

Per gli gnocchi mettete a bollire le patate con la buccia in acqua fredda salata per cca 30 minuti ,fatte la prova con uno spiedino ,se entra facilmente ,sono pronte. Lasciate intiepidire un pò e poi con lo schiacciapatate ,senza sbucciarle (la buccia rimane nello schiacciapatate ),schiacciatele in una scodella.

Quando sono ancora un pò tiepide ,aggiungete ,il sale ,la farina e il tuorlo. Amalgamate con cura finché l'impasto ha un colore uniforme ed e compatto , come nella foto.

 Si lavora molto bene . Su una spianatoia infarinata spolverate con della farina di semola e fatte dei rotollini spessi di cca 1,5 cm e li tagliate con il tarocco o un coltello. Spolveratele con della farina per non farli attaccare .

Per la fonduta mettete la panna assieme al gorgonzola in una padella e fatte sciogliere dolcemente. In una pentola mettete dell'acqua con un pò di sale ,arrivata all'ebollizione tuffate gli gnocchi dentro ,date una mescolata e quando arrivano in superficie sono pronti , scolateli e buttateli nella padella con la fonduta caldissima , sul fuoco. saltateli velocemente per qualche minuto ed impiattate , spoverizzandoli sopra con le noci sminuzzate al coltello. Sono buonissimi !


ROMANA

Cartofii violet sunt originari din Perù ,dar in ultimul timp se cultiva si in Europa ,sunt foarte spectaculosi in diferite preparari ,astazi eu am ales sa fac Gnocchi violeti. Se preteaza foarte bine fiind niste cartofi cu consistenza fainoasa ,la gust fiind asemanatori cu cartofi normali. Aluatul obtinut se lucreaza incredibil de bine ,fara sa fie lipicios ,ca o plastilina. M-a uimit cat de frumos s-au lucrat. Din catitatea de mai jos obtineti 4 portii normale sau 2 abondante.Eu am cantarit cartofii dupa ce i-am fiert si zdrobit prin "scula" cu care fac si passatelli,nu a trebuit sa-i mai curat de coaja,deoarece coaja ramane in zdrobitor . Sa va spun raportul dintre cartofi si faina,ca sa va faceti o idee : este de 1/3...adica la 1kg de cartofi sunt necesare 300 gr. faina. Noi am ales sa-i dividem ,sa mancam de doua ori, fiind foarte satiosi si cu un sos foarte caloric.

Pentru gnocchi,va trebuie:

- 330 grame cartofi violet ,fierti si zdrobiti

- 110 grame faina "00"

- 1 galbenus de ou

- 1 praf de sare fina

Pentru sos (fonduta) va trebuie:

- 150 gr. gorgonzola

- 1oo ml. smantana dulce ,lichida.

- 50 gr. nuci prajite si taiate grosolan cu cutitul

Puneti la fiert cartofii intr-o cratita cu apa rece ,putin sarata. Se fierb am in 30 minute ,probatii cu o scobitoare ,daca nu opune rezistenta sunt fierti . Lasati-i la racorit cateva minute dupa care-i treceti prin zdrobitorul de cartofi ,daca nu aveti ,trebuie sa le dati coaja jos si sa-i zdrobiti ca pt. piure,dar nu folositi mixere sau roboti,devin gumosi.

 Cand sunt calduti ,dar nu fierbinti ,adaugati sarea si faina si la urma galbenusul. Eu am pus doar galbenusul deoarece aveam cantitate mica de cartofi si 1 ou era prea mult. Daca veti avea cantitate mai mare de cartofi( 750-1 kg) puteti pune oul intreg. Amestecati cu grija ,pana aluatul capata o culoare uniforma si este compact.

Formati suluri subtiri pe o planseta infainata,eu am folosit o faina de grau dur,dar merge si normala . Le-am taiat cu o scula din imagine ,dar se poate folosi si cutit normal bine ascutit. Sulurile erau cam de 1,5 cm de diametru ,ochiometric.

  Se coc in apa sarata ,cand se ridica la suprafata dupa 1-2 clocote sunt gata.
Pentru sosul de gorgonzola ,puneti smantata cu gorgonzola bucati intr-o tigaie si amestecati incontinuu ,pane se topeaste gorgonzola. Cand gnocchi sunt gata aruncati-i in tigaia cu sos si pe foc amestecati 2-3 minute. Serviti gnocchii cu nuca deasupra , sunt excelenti !



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