"Imi place sa gatesc ,sa propun retete invatate de la prieteni modificate dupa gusturile mele"/ "Mi piace cucinare,proporre le ricette imparate dagli amici e modificati secondo i miei gusti personali"
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domenica 17 maggio 2015
ALUAT FRAGED DE TARTA/ BISCUITI / PASTA FROLLA PER CROSTATE / BISCOTTI
ROMANA
Eu fac aceasta baza de tarta dulce ,schimband uneori tipurile de faina sau combinandu-le intre ele. faina integrala ,de hrisca , de alac ,de secara ,ceea ce am in casa ,sau doar alba cu gluten putin. Nu este nevoie de gluten deoarece nefiind un aluat care necesita dospire si lucrat pentru a se forma reteaua de glutine ,se pot folosi si tipuri de faina pentru cei cu probleme de intolerante ,de ex : celiachia. Puteti combina ce tipuri de faina vreti voi . Uneori eu mai inlocuiesc o parte din faina cu faina de migdale ,sau nuci macinate. Raportul va fi intotdeauna acelasi intre faina si unt ( 2 /1) :
- 250 gr. faina saraca in gluten
- 125 gr, unt rece ,cubulete
- 50-70 gr. zahar ( eu folosesc brun)
- 1 ou
- 1 varf de lingurita de sare fina
- arome ( vanilie ,coaja de lamaie)
Eu folosesc robotul cu lame deoarece nu se incalzeste untul si reuseste foarte bine. Puneti toate ingredientele in afara de ou in robot si actionati pana totul devine ca nisipul ud ,
adaugati oul si actionati din nou pana incepe sa se lege putin. Opriti. Compactati aluatul cu mana ,dar nu-l framantati ,asta-i secretul !!! Inveliti-l in folie pentru alimete si bagati-l la frigider de la 30 min. - 1 ora. Intindeti aluatul pe un fund infainat in grosime de 5-6 mm.
Puteti face biscuiti pe care-i coaceti 10 minute la 160 grade C ,sau tarte ,eventual 10 minute ,dupa care le umpleti cu gem sau fructe si le mai coaceti alte 20 minute.
ITALIANO
Io faccio questo impasto a volte combinando diversi tipi di farina : integrale ,segale ,farro ,grano saraceno. Ci vuole sempre una farina povera di glutine perché non essendo un impasto lievitato non necessita di maglia glutinica , e quindi può essere fatto anche con delle farine per i celiaci . A volte io una parte della farina la sostituisco con della farina di mandorle o farina di noci / nocciole. Il rapporto e sempre lo stesso tra farina e burro ( 2/1 ):
- 250 gr. farina povera di glutine
- 125 gr. burro freddo a pezzetti
- 50- 70 gr. zucchero ( io uso lo zucchero di canna)
- 1 uovo
- 1 presa di sale fino
- aromi (vaniglina ,scorza di limone )
Mettete nel robot da cucina tutti gli ingredienti tranne l'uovo e azionate finché tutto diventa come la sabbia bagnata.
A questo punto mettete l'uovo e azionate ancora finché si compatta un po'. Compattate l'impasto con le mani ,senza lavorarlo troppo e avvolgetelo nella pellicola per gli alimenti.
Mettete nel frigo per 30 min. - 1 h. Infarinate una spianatoia tirate la pasta a spessore di 5- 6 mm. fatte dei biscotti che infornate per 10 minuti a 160 gradi C o delle crostate che infornerete prima per 10 minuti ,le riempite a piacere e poi le rimettete nel forno per altri 20 minuti.
BISCUITI FRAGEZI CU HRISCA / FROLLINI CON GRANO SARACENO
ROMANA
Am avut chef de facut biscuiti in casa si pornind de la aluatul clasic de tarta am facut niste biscuiti deliciosi:
Ingrediente:
- 100 gr. faina "00"( cu putin gluten)
- 100 gr. faina integrala de hrisca
- 50 gr. faina de migdale
- 50 gr. zahar brun
- 125 gr. unt rece
- 1 ou
- 1 varf de lingurita de sare fina
- vanilie ,coaja de lamaie
Pentru decorat :
- 1-2 linguri picaturi de ciocolata neagra
- 1-2 linguri zahar brun
Puneti in robotul cu lame untul rece ,taiat cubulete ,sarea, zaharul ,faina si aromele . Actionati pana cand totul devine totul ca nisipul ud.
Adaugati oul si actionati robotul din nou pana cand vedeti ca se leaga putin intre ele.Opriti robotul ,compactati cu mainile usor si puneti aluatul ( fara a-l framanta) in pelicula pentru alimente.
Puneti in frigider pentru 30 min.- 1 h.
Incingeti cuptorul la 160 grade C. Scoateti aluatul din frigider intindeti-l pe masa infainata in grosime de 5 mm. si taiati cu formele de biscuiti. Asezati-i in tava in care ati pus hartie de copt. Eu i-am presarat cu picaturi de ciocolata si zahar brun.
Coaceti-i in cuptor pentru 10 minute. Sunt minunati la micul dejun.
ITALIANO
Mi e venuta voglia di fare dei biscotti e partendo dalla base di pasta frolla ,ho fatto questi biscotti.
Ingredienti:
- 100 gr. farina "00"
- 100 gr. farina di grano saraceno
- 50 gr. farina di mandorle
- 1 uovo
- 50 gr. zucchero di canna
- 1 punta di cucchiaino di sale fino
- vaniglina e scorza di limone grattugiata
Per la decorazione:
- 1-2 cucchiai gocce di cioccolato fondente
- 1-2 cucchiai di zucchero di canna
Mettete nel robot da cucina : il burro a cubetti , lo zucchero , il sale ,le farine e gli aromi. Azionate finché tutto diventa come della sabbia bagnata. a questo punto aggiungete l'uovo e azionate ancora finché si amalgamano. Compattate con le mani l'impasto e mettetelo nella pellicola per gli alimenti nel frigorifero per 30 min. - 1 h. Trascorso il tempo accendete il forno a 160 gradi C. Su una spianatoia infarinata stendete l'impasto ,cca. 5 mm. di altezza ,ricavate i biscotti con le formine apposta e adaggiateli sulla placca da forno con la carta. Io gli ho cosparso di gocce di cioccolato fondente e zucchero di canna. Infornateli per 10 minuti. Sono ottimi per la colazione.
domenica 10 maggio 2015
KATMER POGACA
ROMANA
Dupa ce ati facut turnuletul din 8 foi unse intre ele cu unt ,le intindeti intr-o foaie de cca. 50 cm. Impartiti aluatul in 16 bucati pe care le umpleti dupa gustul vostru ,dulce sau sarat.
Formati cornurile. Pe tava in care le coaceti ,puneti hartie de copt si asezati cornurile ,lasati-le la crescut 30-50 minute.
Ungeti-le cu galbenusul pus deoparte ,presarati cu semintele dorite si bagati in cuptorul incins la 170- 180 grade pentru 30 -35 minute .
Dulci:
Sarate:
Tirate la "torre"di pasta con il mattarelo , finché arriva a un diametro di cca. 50 cm. Tagliate la sfoglia per formare 16 triangoli ,riempiteli con cosa preferite o lasciateli semplici ,arrotolateli a forma di cornetto e adagiateli sulla placca da forno foderata con la carta forno.
Adesso lasciateli lievitare per 30- 50 minuti.
Trascorso il tempo di lievitare ,spennellateli con il tuorlo messo da parte ,cospargeteli con i semi scelti e infornateli a 170 -180 gradi C per 30 -35 minuti.
Dolci:
Salati :
venerdì 1 maggio 2015
MUESLI COOKIES
ROMANA
Imi plac mult cookies si incerc sa mi-i fac in casa ,fara porcarii ,conservanti si ulei de palmier,care este atat de nociv si prezent in toate produsele de patiserie ,in Italia.
Pentru 17-18 buc ,va trebuie:
- 200 gr. faina
- 200 gr. muesli cu fructe
- 50 gr. arahide sarate
- 50 gr. fulgi de ciocolata neagra( sau cicolata neagra bucatele)
- 3 linguri de miere ( sau zahar brun)
- 1 ou
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 80 gr. unt moale ,la temp. camerei
- 1 lingurita de ghimbir uscat macinat ( daca va place)
- 2-3 linguri lapte( facultativ in functie aluat)
Incingeti cuptorul la 150-160 grade C. Amestecati untul moale cu mierea si oul batut cu furculita. Separat amestecati ingredientele uscate: faina ,muesli( daca sunt mari dati-le cateva secunde prin robot),fulgii de ciocolata, arahidele taiate grosolan cu cutitul, bicarbonatul si ghimbirul. Amestecati ingredientele uscate cu cele umede ,daca vi se pare prea uscat adaugati 2-3 linguri de lapte ,compozitia trebuie sa fie vascoasa ,lipicioasa. Am folosit portionatorul pentru inghetata ca sa fac biscuiti cat mai egali. Am distribuit compozitia cu lingura pt. inghetata ,mi-au iesit 17 buc. Bagati tava la cuptor pentru 20 minute cca. ,pana se rumenesc usor. Foarte buni la micul dejun cu o cana de lapte ,ne incarca cu energie pentru ziua de munca.
ITALIANO
Mi piacciono tanto i cookies ,ma quelli che si trovano in commercio hanno tante porcherie dentro ,incluso l'olio di palma ,che e molto pericoloso per la salute. Per cca. 17 pezzi ,vi occorre:
- 200 gr. farina
- 200 gr. muesli di frutta ( se e troppo grossa ,passatela un pò al robot)
- 3 cucchiai di miele
- 50 gr. arachidi salate
- 50 gr. gocce di cioccolato fondente
- 1 uovo
- 80 gr. burro a temp. ambiente
- 1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio
- 1 cucchiaino di zenzero secco ,in polvere
- 2-3 cucchiai di latte (facoltativo)
Accendete il forno a 150- 160 gradi C. In una scodella mischiate il burro morbido con il miele e l'uovo sbattuto con la forchetta. In un'altra scodella mischiate la faina, il muesli ,il bicarbonato ,le gocce di cioccolato e le arachidi salate sminuzzate al coltello. amalgamate insieme gli ingredienti liquidi con quelle secche ,se occorre aggiungete 2-3 cucchiai di latte ,il composto deve essere appiccicoso. Io ho usato il porzionatore per il gelato per fare dei biscotti uguali. Adagiateli sulla carta forno e infornateli per una ventina di minuti , finché non sono dorati . Buonissimi per iniziare la giornata ,vicino a una tazza di latte.
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