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domenica 30 novembre 2014

IMPLETITURA CU URDA SI STAFIDE / TRECCIA CON LA RICOTTA E UVETTA

ROMANA

Am gasit acest aluat pufos ,ceva timp in urma si m-am indragostit de el ,am facut Cornuri cu nutella, Branzoaice si l-as folosi la toate pufoseniile ce-mi trec prin cap.Ma gandeam de ceva timp la o impletitura cu urda si stafide. Mai facusem ,cu nutella ,dar reteta nu am postat-o pe blog. Deci pentru aluat urmariti procedura de aici.


Ingrediente :
Aluat:

  • 500 gr. faina pentru aluaturi dospite (manitoba)
  • 180 ml lapte caldut
  •  2 oua medii
  • 60 gr. unt topit
  • 70-100 gr. zahar (in functie de cat de dulce vreti aluatul ,eu e obicei folosesc brun ,de data asta am avut zahar pudra)
  • 1 plic drojdie uscata (7 gr.) sau 1 cub drojdie proaspata (25 gr.)
  • 1 praf de sare
  •  arome ( extract natural de vanilie ,coaja de la 1/2 lamaie)

Umplutura :
  • 500 gr. urda cremoasa (ricotta)
  • 100 gr. zahar pudra ( eu am avut vanilinat)
  •  un pumn de stafide inmuiate in rom/ cognac ( eu am avut jack daniels)
  •  arome (vanilie ,coaja de lamaie ,portocala)

Amestecati umplutura intr-un castron si lasati la rece pana creste aluatul.

Pentru uns si decor: 
  •  1 galbenus cu 2-3 picaturi de lapte
  •  50 gr. fulgi de migdale

Pentru aluat procedati conform retetei. Dupa ce a crescut aluatul ,il rasturnati pe o planseta infainata ,il impartiti in doua parti exacte. Intindeti prima foaie cu sucitorul ,aveti grija sa fie cat tava de aragaz . Puneti 1/2 din compozitia de branza ,intindeti cu dosul unei linguri si rulati.

Ruloul il asezati frumos in tava tapetata cu hartie de copt. Cu o foarfeca de bucatarie incepeti sa taiati (nu pana la capat) felii groase 1 deget si le dati cand in stanga ,cand in dreapta,cu fata in sus. Ca in imagine:


Procedati la fel si cu al doilea rulou. Lasati la crescut inca 20-30 minute ,intre timp incalziti cuptorul la 170-180 grade. Ungeti cu galbenus + lapte ,presarati cu fulgii de migdale si bagati tava la cuptor ,in partea de jos o pun eu.

 Intoarceti tava dupa 15 minute ,daca nu se coace uniform. Trebuie sa se coaca in 25-30 minute ,in functie de cuptor,pana se rumeneste deasupra. Este minunata.Puteti incerca si cu nutella ,nu garantez insa pentru alt tip de crema de alune ,nu stiu cum se comporta la cuptor,nutella insa este minunata.

ITALIANO

Io mi sono innamorata di questo impasto di pasta brioche e cerco di fare qualsiasi cosa. Ho fatto Cornetti con la nutella , Rose con Quark (branzoaice) ,treccia con la nutella . Oggi la farò con la ricotta e uvetta. Per due trecce vi occorre:


Ingredienti:
Impasto :
  •  500 gr. farina per lievitati (manitoba)
  •  180 ml latte tiepido
  •  2 uova medie
  •   60 gr. burro sciolto
  •  70 - 100 gr. zucchero (in base ai vostri gusti ,quanto dolce vi piace ,io di solito metto zucchero di canna ,in questa ricetta ho usato zucchero a velo)
  •  1 bustina lievito Mastro fornaio (7 gr. ) oppure del lievito fresco 25 gr.
  •  1 pizzico di sale
  •  aromi (estratto naturale di vaniglia ,scorza di mezzo limone grattugiata)

Ripieno:
  •  500 gr. ricotta mista cremosa
  •  100 gr. zucchero a velo vaniglinato
  •  1 pugno di uvetta ammollata nel rum /cognac (io ho avuto jack daniels)
  •  aromi (vaniglia o scorza di agrumi grattugiata)

Amalgamate tutto in una scodella e conservate nel frigorifero in tanto che l'impasto lievita.

Per la rifinitura finale :
  •  1 tuorlo allungato con 2-3 gocce di latte
  •  50 gr. mandorle a filetti

Per l'impasto procedete come nella ricetta ,qui. Una volta che ha raddoppiato di volume ,rovesciate l'impasto sulla spianatoia infarinata ,dividetelo a metà . Ogni metà stendetela col mattarello ,spalmate sopra metà del ripieno ,stendete col dorso di un cucchiaio e fate un rollè.

Adagiatelo nella teglia coperta con della carta da forno. Con una forbice da cucina ,praticate delle incisioni ma non fino in fondo ,delle fette spesse un dito e giratele una a destra , una a sinistra, come nella foto.
Procedete nello stesso modo con la seconda metà. Fate lievitare ancora dai 20-30 minuti ,nel fra tempo riscaldate il forno a 170-180 gradi C. Trascorso il tempo spennellate con il tuorlo + latte ,cospargete con mandorle a filetti e infornate per 25-30 minuti ,nella parte bassa del forno .

 Deve risultare ben dorato. Potete provare anche con la nutella ,non garantisco i risultati con le alte creme di nocciola , perché non so come si comportano nel forno.



sabato 29 novembre 2014

MAC 'N CHEESE

 
ROMANA
Da ,stiu macaroni and cheese se face de regula cu bechamel si branza ,dar sotului meu nu ii place bechamelu' foarte mult deci a trebuit sa creez ceva sa-i placa si lui. Cum aveam prin frigider o multime de tipuri de branza inceputa ,ca suntem mari fani branza ,mi-am zis ca n-ar fi rau sa fac un MAC 'N CHEESE,metoda mea.
Ingrediente,aproximative :
  • 200 gr. pasta ( eu am avut pennette )
  • 200 gr. branza mixta ( gorgonzola,parmezan ,emmental, provola, fontina)
  • 100 ml. smanatana dulce ,lichida
  • 30 gr. unt pentru uns tava si pus pe deasupra ,ce ramane
Fierbeti pastele ,razuiti /sfaramati branza intr-un castron si opriti ceva intr-o farfurie deoparte.Ungeti o tava cu unt. Dati drumul la cuptor la 200 grade. Amestecati pastele calde cu branza din castron ,puneti-le in tava unsa cu unt ,adaugati smantana lichida , presarati cu branza oprita si untul bucatele. Dati la cuptor pana se rumenesc, 10 -15 minute.

ITALIANO
Lo so che i maccheroni al formaggio si fanno con la bechamella ,ma a mio marito non li piace tanto allora ho pensato a un compromesso per lui. Siccome siamo amanti del formaggio ,abbiamo sempre tanti tipi di formaggio nel frigorifero. Cosi ho fatto una ricetta cosi:
Ingredienti :
  • 200 gr. pasta ( io messo delle pennette )
  • 200 gr. formaggi misti ( gorgonzola, parmigiano ,emmental ,provola ,fontina)
  • 100 ml panna liquida
  • 30 gr. burro per ungere la teglia e quello che rimane ,adagiato sopra.
Lessate la pasta ,grattugiate / sminuzzate  il formaggio in una scodella capiente, mettete da parte in un piattino un po' di formaggio. Mischiate la pasta calda con il formaggio e rovesciatela nella teglia imburrata ,aggiungete la panna . Spolverate sopra con del formaggio rimasto e burro a fiocchetti . Infornate nel forno già caldo a 200 gradi C, fino alla doratura ,10 -15 minuti.





CARTOFI GRATINATI CU BRANZA / PATATE GRATINATE AL FORMAGGIO


ROMANA
Am vazut multe retete de cartofi gratinati la cuptor ,care mai de care cu cartofii fierti in lapte ,apoi pusi in tava cu branza etc., eu am ales o metoda simpla pentru femei ocupate si pentru ca nu-mi place sa folosesc multe tigai /tavi de spalat.
Ingrediente:

  • 550 gr. cartofi ,adica 4 cartofi medii
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smantana dulce lichida
  • 100 gr. branza ( parmezan ,cascaval ,emmental) eu am pus emmental )
  • sare si piper dupa gust
  • unt pentru uns tava
Preincalziti cuptorul la 180 grade C.
Curatati cartofii si taiati-i in felii de 5 mm grosime ,aranjati-i cum va place intr-un singur strat intr-o tava unsa cu unt , sarati si piperati ,turnati laptele si smantana.


Dati la cuptor ,dupa 30 minute ar trebui sa fie moi cartofii si lichidul sa se fi absorbit in mare parte ,puneti branza razuita si mai dati la cuptor pana se rumenesc. Noi i-am servit langa un hamburger cu ciuperci ,facut de macelar.


ITALIANO
Ho visto  tante ricette di patate gratinate al formaggio ,con patate prima bollite e poi messe nel forno .Io non ho tempo e non mi piace lavare un mucchio di tegami ,dunque ho fatto cosi:
Ingredienti :
  • 550 gr. patate ,ovvero 4 patate medie
  • 200 ml latte intero
  • 200 panna liquida
  • 100 gr. formaggio (parmigiano , emmental ,provola )
  • sale e pepe q. b.
  • burro per la teglia
Accendete il forno a 180 gradi C.
Ho sbucciato e tagliato le patate a fette spesse 5 mm. Li ho adagiate in una teglia imburrata ,in un unico strato possibilmente. Ho salato e pepato ,ho aggiunto il latte e la panna.

 Ho infornato per una trentina di minuti ,le patate dovrebbero essere morbide e il liquido assorbito ,quasi. A questo punto aggiungete il formaggio grattugiato e infornate ancora fino alla doratura. Noi li abbiamo mangiati insieme a delle svizzere ai porcini ,preparati dal macellaio.


mercoledì 26 novembre 2014

MACARONS




ROMANA

In urma cu 4 ani am incercat sa fac pentru prima data aceste bijuterii de cofetarie ,am incercat o reteta simpla cu bezeaua frantuzeasca dar dintr-un motiv s-au altul nu mi-au iesit. Nu se uscau nici dupa doua ore ,probabil gresisem si temperatura cuptorului ,ca mi-au iesit usor crapati. Dar s-au mancat. Am mai incercat odata dupa doi ani ,dar desteapta de mine ,dupa ce ca nu-mi iesisera nici prima oara de data asta am incercat cica sa-i fac light adica cu niste indulcitori in loc de zahar. Va imaginati ce esec ! Anul acesta mi-am cumparat din timp covorase de silicon ,credeam ca sunt indispensabile pentru formarea faimosului "piciorus" ,dar nu a fost asa. Sa stiti ca cele mai frumoase mi-au iesit pe hartie de copt. Deci nu va bateti capul cu silicoane ,treburi complicate. Anul acesta m-am hotarat sa fac cu bezeaua italiana adica cu sirop de zahar la 110 grade, reteta de aici . Dupa ce am cernut impreuna zaharul pudra cu faina de migdale am cantarit "taratea" ramasa ce trebuia sa o arunc si erau cam 20 de grame. Stiti ca in cofetarie nu-i ca atunci cand faci sarmale ,cantitatile trebuie respectate intocmai ,la gram ,mai ales la pretentioasele MACARONS. Deci am mai amestecat 12 grame de zahar +12 de faina de migdale ,le-am cernut peste amestec pana au avut fix 300 grame impreuna( 150+150).Temperatura cuptorului este foarte importanta ,eu am citit retete unde scria 150 grade ,altele 130 ,eu m-am gandit la o cale de mijloc,dar ATENTIE ceea ce scrie pe cuptor nu e neaparat temperatura reala.Eu impostasem temperatura undeva la 110 ( nr.4 la mine) ,ca sa vad cu termometrul meu ( cu care masurasem si temp. siropului)cat este in realitate ,mare mi-a fost surpriza ca beculetul nu se stinsese dar indica deja 130 ,deci am lasat la butonul 4 si cred ca s-a ridicat undeva la 135-140. Cuptorul meu este static ,electric. Toate tavile le-am copt pe treapta a doua de jos in sus. Ies in jur de 50-60 de macarons ,adica 100-120 de coji. Va trebuiesc 4 tavi ,nu va speriati eu am avut doar doua si restul le-am pus pe hartie de copt ,pe masa. Am facut si niste hartiute de copt cu cate 2 macaronsi ,pentru a proba cuptorul,le-am copt pe o tavita de inox. La mine proba nr. 1 a dat rezultatul sperat asa ca am purces la lucru.

Ingrediente:

- 150 gr. faina de migdale

- 150 gr. zahar pudra din comert (care contine 2-3% amidon)

-100 gr. albusuri vechi ( de cateva zile ,tinute in frigider ,sau congelate din timp si puse la decogelat cu 1-2 zile inainte,tot in frigider)

-150 gr. + 15 gr. zahar tos

- 50 gr. apa

Pregatiti tavile cu foi de copt ,si pe masa alte foi ,cam 4 va trebuiesc,dimensiuni normale tavi de aragaz.

Intr-un robot cu lame puneti faina de migdale si zaharul pudra si actionati 1-2 minute ,pentru omogenizare. Amestecul obtinut il cerneti intr-un castron incapator. Cantariti residurile si integrati cantitatea lipsa. Eu am povestit mai sus cum am facut ,la final trebuie sa aveti 300 grame de amestec omogen faina de migdale si zahar pudra.

Cantariti albusurile ,50 grame le adaugati in castronul cu faina+zahar si amestecati energic pana la incorporarea totala ,amestecul va fi dens ,lipicios. Aici puteti pune colorant daca doriti ,praf sau gel. Foarte putin pentru a nu strica compozitia. Eu nu am pus. Celelate albusuri le bateti bat cu 15 grame de zahar tos ,pana bezeaua sta pe tel ,intr-un castron de inox. Eu am folosit un mixer electric. Separat puneti la fiert apa +150 gr. zahar tos ,masurati cu termometrul special pana cand ajunge la temperatura de 110 grade Celsius.Turnati putin cate putin in bezeaua batuta ,continuand mixarea pana cand se raceste compozitia la temperatura degetului. Stati atente si turnati mereu pe pereti vasului nu pe telurile de la mixer. Compozitia va fi foarte lucioasa ,umflata si cade panglica. Incepem sa amestecam cele doua compozitii asa: Luam cam 1/3 din bezea si o adaugam in compozitia de albusuri +faina+zahar pudra ,amestecam energic cu o spatula de lemn ,sau silicon. Eu am folosit de lemn. Adaugam o alta treime si amestecam de sus in jos ,compozitia fiind deja mai moale si aerata. Adaugam si bezeaua ramasa ,amestecand de sus in jos ,dar foarte bine ,la sfarsitul operatiei trebuie sa cada panglica ,cand ridicati spatula. Eu am pus compozitia in saccapoche ,am de unica folosinta. Am taiat la varf cam de 1 cm.






Puneti compozitia usor cu punga si formati discuri cam de 3.5 cm ,puteti sa le desenati in prealabil pe spatele hartiei de copt. Ele se vor aplatiza de la sine. Lasati-le la uscat in bucatarie ,eu le puneam pe rand pe aragaz ,sub becul de la hota . In functie cat este de umed si cald in casa au nevoie de cca 20 min.- 2 ore pana se formeaza o pojghita deasupra ,adica daca punem degetul pe ele nu se lipesc. La mine cu temperatura de 21 grade in casa ,a durat 45 minute . Atunci sunt gata pentru bagat in cuptor.Faceti proba cu cate 2 macaronsi cum v-am explicat mai sus ,ca sa vedeti daca temperatura este corecta. Eu le-am copt 15 minute la 135-140 grade. Le-am pandit de la primul la ultimul minut. Le scoateti cu hartia de copt, pe care o puneti pe o suprafata rece ,lasati sa se raceasca inainte sa le deslipiti. Raciti tava si asezati in ea alta sarja pentru copt.
Mie nu mi-a ajuns cantitatea de crema de ciocolata pentru a-i umple pe toti si am facut si cu caramel din care mi-au mai ramas cateva linguri,asta ca idee.Conservatii in frigider intr-o cutie cu capac.
In viitor o sa mai fac si o sa va mai dau idei pt. creme.
Mult ravnitul "piciorus" :
Macarons facuti pe covorasul de silicon ,care s-au lipit:

 
Macarons facuti pe hartie de copt ,perfecti:


Creme pentru umplut macarons:

Ciocolata:

100 gr. ciocolata (amaruie sau cu lapte)

50 gr. unt

40 gr. smantana dulce lichida

Topiti ciocolata in smantana fierbinte ,adaugati untul ,amestecati bine. Lasati la rece.


Cafea:
100 gr. ciocolata alba

30 gr. smantana dulce lichida

3 lingurite ness

Topiti ciocolata in smantana fierbinte ,adaugati nessul ,amestecati bine ,dati la rece.


Caramel :
1oo gr. zahar

50 ml smantana dulce lichida

70 grame unt rece

Caramelizati cele 100 gr. zahar ,adaugati smantana ,atentie ca formeaza spuma ,amestecati pe foc mic pana se topeste tot caramelul ,luati de pe foc ,adaugati untul rece ,amestecand mereu. dati la rece.



ITALIANO

Quattro anni fà e stato per la prima volta che ho provato a fare queste delizie di pasticceria . Avevo scelto una ricetta semplice con la meringa a là francese ,ma per un motivo o un'altro non mi sono venuti bene ,forse avevo sbagliato la temperatura del forno. Due anni dopo la mia testa mi ha detto di cercare una variante light ,nonostante neanche l'originale non mi era venuto bene ,con dei dolcificanti a posto dello zucchero ,testa di cavolo ! Fiasco totale e ci credo bene :D !!! Da allora con calma mi sono munita di tappetini in silicone (che credevo essenziali per la riuscita ,ma non e cosi) ,albumi raccolti nel congelatore ,2 teglie e tempo libero. Questa volta ho trovato una ricetta qui ,con la meringa all'italiana con lo sciroppo di zucchero a 110 gradi. Nella ricetta diceva di infornarli a 150 gradi ,nelle altre che ho studiato 130 ,allora io ho scelto una temperatura di 135-140 gradi. Comunque mi sono fatta anche dei pezzetti di carta forno con 2 macarons sopra,per testare il forno prima della grande infornata, li ho messe su un vassoio d'acciaio. La prima prova ha avuto l'esito positivo e cosi mi sono data da fare. Da questa quantità escono piu o meno 50-60 macarons ,ovvero 100-120 gusci. Vi occorrono 4 teglie da forno,ma niente paura ,potete mettere dei fogli di carta forno sulla tavola e quando avete finito un'infornata ,raffreddate la teglia e li mettete sopra. La carta forno comunque si comporta meglio dei tappetini di silicone ,ve la consiglio.

Ingredienti:

- 150 gr. farina di mandorle

- 150 gr. zucchero a velo ( con 2-3 % amido)

- 100 gr. albumi vecchi da qualche giorno conservati nel frigorifero ,oppure nel congelatore e scongelati nel frigorifero 1 giorno prima.

- 150 gr.+15 gr. zucchero semolato

- 50 gr. acqua

Preparate le teglie con la carta forno e i pezzi di carta ,sul tavolo della grandezza della teglia da forno.

In un robot da cucina con le lame mettete la farina di mandorle+ lo zucchero a velo e azionate il pulsante per 1-2 minuti ,serve a miscelare bene i 2 composti e sminuzzare . Setacciate in una scodella capiente . Io ho pesato i detriti ed erano 20 grami . Allora ho messo nel setaccio altri 12 gr. farina di mandorle +12 gr. zucchero a velo ,e li ho setacciati insieme sopra il composto. Alla fine il peso deve risultare esatto di 300 gr ( 150+150) ,non deve mancare 1 gr. ,lo sapete che in pasticceria e cosi. Ho pesato 50 gr. di albume e lo aggiunto al composto di farina e zucchero e ho iniziato ad amalgamare molto bene con una spatola in legno o silicone. Li altri 50 gr. d albumi si montano con le fruste elettriche e 15 gr. zucchero semolato finché diventa ben fermo. In un pentolino si mette l'acqua e lo zucchero semolato (150 gr) sul fuoco. Fatte andare a fuoco basso e misurate con lo termometro da caramello ,quando arriva a 110 gradi C ,togliete dal fuoco e versate a fillo sopra il composto di meringa continuando a sbattere con le fruste ,fatte attenzione agli schizzi e non versare lo sciroppo sulle fruste ,solo sul bordo della scodella che dovrebbe essere d'acciaio. Continuate a sbattere finché diventa gonfio e lucido ed arriva a temperatura ambiente ( del dito). Adesso dobbiamo mischiare i due composti in questo modo: prendete 1/3 della meringa e mettetela nella ciottola con la farina e zucchero e amalgamate con forza e molto bene ,non abbiate paura che si smonti ,va bene cosi. Adesso il composto e più morbido e soffice. Prendete un altro terzo della meringa aggiungetelo ed amalgamate dal basso verso l'altro ,molto ,molto bene. In fine aggiungete il resto e continuate ad amalgamare bene ,finché l'impasto e omogeneo e se alzate la spatola cade a nastro. Significa che il macaronaje e venuto bene. Prendete una saccapoche (io uso le usa e getta ) ,riempitela ,tagliate la bocchetta da 1 cm . Fatte dei dischi di composto da 3,5 cm cca, sulla carta forno ,se non siete precisi potete disegnare prima i dischi sul rovescio della carta.

 Il tempo di asciugare i macarons ,prima di infornare e essenziale e varia a seconda della temperatura e umidità ,dai 20 minuti ad alcune ore. Al tatto non devono appiccicarsi al dito. In casa mia a 21 gradi ci sono voluti 45 minuti. Fatte prima dell'infornata la verifica con 2-3 macarons. Il mio forno e elettrico ,statico e impostato sul nr. 4 ( che avrebbe dovuto essere 110 gradi ,in quanto scritto sul libro)aveva raggiunto 135-140 gradi. Una volta asciutti li ho infornati per 15 minuti. Non devono cambiare colore o rosolarsi.
Il tanto desiderato "colletto" :

 Tolti dal forno ,tirate con attenzione la carta ,con i sopra i macarons e appoggiatela su una superficie fredda . Fateli raffreddare prima di staccarli. Raffreddate la teglia e procedete con la prossima infornata . Conservateli in frigorifero una volta riempiti ,in una scatola con coperchio .
Qui sono quelli fatti sul tappetino in silicone,si sono attaccati :

Qui sono quelli fatti sulla carta forno ,sono venuti benissimo:

Vi do qualche ricetta per riempirli :

Cioccolato:

- 100 gr. cioccolato fondente /latte

- 50 gr. burro

- 40 gr. panna liquida

Sciogliete il cioccolato e il burro nella panna bollente ,spegnete e fatte raffreddare.


Caffè :

-100 gr. cioccolato bianco

- 30 gr. panna liquida

-3 cucchiaini caffè solubile

Sciogliete il cioccolato nella panna bollente ,aggiungete il caffè solubile ,fatte raffreddare.

Caramello:

-100 gr. zucchero semolato

-50 gr. panna liquida

-70 gr. burro freddo

Fatte caramellare lo zucchero ,aggiungete la panna e state attenti agli schizzi ,fatte sciogliere bene il caramello ,spegnete ,aggiungete il burro freddo , amalgamate e fatte raffreddare.
A me non e bastata la quantità di crema al cioccolato per riempire tutti i macarons e ho dovuto fare anche al caramello ,mi sono rimasti 2-3 cucchiai.


lunedì 24 novembre 2014

ROMBO AL FORNO CON PATATE E POMODORINI / CALCAN LA CUPTOR CU CARTOFI SI ROSIOARE



ITALIANO / RUMENO

Ingredienti / ingrediente :
    1 rombo di cca. 1,4 kg / 1 peste plat tip calcan de cca 1,4 kg
    2-3 patate / 2-3 cartofi
    2 rametti con pomodorini / 2 ramurele de rosioare cherry
    3-4 cucchiai olio di oliva / 3-4 linguri ulei de masline
    timo ,rosmarino,aglio q.b. / cimbru ,rozmarin ,usturoi ,dupa gust
    sale ,pepe q.b. / sare si piper dupa gust

ITALIANO

Fatte un olio aromatizzato con aglio ,rosmarino ,timo tritate finemente e aggiunte nel olio di oliva. Lasciate insaporire. Le patate le sbucciate e le tagliate a fette sottile da 3-4 mm. Sbollentatele per 3-4 minuti nell'acqua salata in ebollizione. Io ho messo della carta forno sulla teglia ,l'ho spennellata con l'olio aromatizzato ho adaggiato il pesce (ho praticato 3 incisioni al pesce per favorire la cottura) le patate le ho distribuite ai latti della teglia e cosi anche i rametti di pomodorini.

Ho spennellato con l'olio tutto quanto ,ho salato e pepato e ho infornato a 200 gradi per 20-25 minuti. Le patate risulterano dorate. Buon appetito!

RUMENO

Faceti un ulei aromatizat cu rozmarinul,cimbrul si usturoi ,toate tocate foarte fin. Lasati la o parte. Curatati cartofii si taiati-i in felii subtiri de cc.a 3-4 mm. si fierbeti-le in apa clocotita sarata cca- 3-4 minute. In tava de cuptor am pus hartie de copt pe care am uns-o cu uleiul aromatic ,am asezat pestele la centru ( i-am facut 3 taieturi la peste pentru a se coace mai bine ) ,cartofii pe margine si ramurelele cu rosioarele . Am uns cu o pensula totul din nou cu uleiul aromatic ,am sarat si am piperat. Am pus totul in cuptorul incins la 200 de grade pentru 20-25 minute. Cartofii trebuie sa fie aurii. Pofta buna!


giovedì 6 novembre 2014

MUFFINS CU ALUNE SI CIOCOLATA / MUFFINS NOCCIOLE E CIOCCOLATO


ROMANA

Nici nu mai stiu de pe unde am scris reteta asta in caietul meu magic de retete. Cert este ca sunt foarte pufoase si bune asa ca merita sa le impartasesc cu voi . Ar putea iesi 18 bucati in tavite normale de muffins ,eu le-am inghesuit i 17 :

Ingrediente :

- 300 gr. faina

- 120/ 140 gr. zahar brun ( eu am pus 120 ca nu-mi plac foarte dulci)

- 2 linguri cacao

- 1 lingurita plina praf de copt

- 1 varf de lingurita de bicarbonat

- 100 gr. ciocolata amaruie taiata cu cutitul

- 100 gr. alune macinate grosolan ( cu cutitul sau cu un mixer cu lame)

- 2 oua

- 100 ml lapte

- 100 gr. unt topit rece

- 150 gr. iaurt grecesc ( eu am pus cu vanilie)

- 1 praf de sare

- 1 lingurita extract natural de vanilie sau 1 pliculet de zahar vanilat

Cum se face :

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Pregatiti formele de muffins cu hartiutele . Puneti la incalzit laptele cu untul bucati in el pana se topeste,lasati la racit la temperatura camerei.



1. Amestecati toate ingredientele seci intr-un castron mare : faina,zaharul,sarea ,bicarbonatul,praful de copt, cacaoa ,ciocolata bucatele si alunele macinate,amestecandu-le cu o lingura . Pastrati deoparte 1-2 linguri de alune macinate si 1-2 de ciocolata pentru decorare.

2. Amestecati toate ingredientele lichide intr-un alt castron: ouale batute usor cu furculita ,iaurtul si laptele in care am topit untul.Eventual extractul de vanilie.

3. Uniti ingredientele de la punctul 2. cu cele de la punctul 1. ,cu o lingura sau spatula amestecati pana lichidul este absorbit de ingredientele seci ,nu trebuie sa amestecati foate mult. Compozitia va fi una cleioasa ca in imagine.

Ajutandu-va cu doua linguri ,umpleti formele de muffins. Presarati deasupra lor alune si ciocolata , din amestecul pe care l-ati pus deoparte.

 Introduceti tavile in cuptorul incins la 200 de grade pentru 5 minute ,dupa care reduceti focul la 170 grade C ,le mai tineti cca. 15 minute. Verificati cu scobitoarea. Lasati-le sa se racoreasca 5 minute inainte sa le scoateti din forme ,sper sa va placa !

ITALIANO

Non mi ricordo da dove ho preso questa ricetta ,ma i muffins sono molto soffici e buoni. Le quantità sono per cca. 18 muffins ,ma io li ho fatto stare nei 17 stampini . Vi occorre :

- 300 gr. farina

- 120/140 gr. zucchero grezzo di canna ( io ho messo solo 120 ,non mi piacciono molto dolci)

- 1 cucchiaino colmo di lievito chimico per i dolci

- 1 punta di cucchiaino di bicarbonato

- 1 punta di cucchiaino di sale fino
- 2 cucchiai cacao amaro

- 100 gr. cioccolato fondente tagliato a pezzi col coltello ( o gocce)

- 100 gr. nocciole tagliate col coltello o tritatutto ( io gli ho fatti nel tritatutto)

- 2 uova

- 150 gr. yogurt greco ( io ho avuto uno alla vaniglia)

- 100 ml latte

- 100 gr. burro fuso ,freddo

- 1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia o 1 bustina di vaniglina

Accendete il forno a 200 gradi Celsius. Fatte sciogliere il burro nel latte tiepido ,lasciate raffreddare a temperatura ambiente.Preparate gli stampini per muffins con i pirottini di carta.

1. Unite tutti gli ingredienti secchi in una capiente scodella: la farina ,lo zucchero ,il bicarbonato ,il sale ,il lievito chimico ,il cioccolato fondente a pezzetti ,le nocciole tritate. Amalgamate con un cucchiaio . Mettete da parte 1-2 cucchiai di cioccolato e 1-2 di nocciole per la decorazione dei muffins.

2. Unite in un'altra ciotola gli ingredienti liquidi : le uova sbattute leggermente ,lo yogurt e il latte ormai raffreddato con il burro sciolto dentro. Anche l'estratto naturale di vaniglia.


3. Unite gli ingredienti dal punto 1. con quelli dal punto 2.  finché i liquidi sono assorbiti completamente ,non dovete mescolare molto .

Con l'aiuto di 2 cucchiai riempite gli stampini di muffins ,decorate con il cioccolato e le nocciole messi da parte e infornate per 5 minuti a 200 gradi e poi riducete la temperatura a 170 gradi C e cuoceteli ancora per altri 15 minuti. fatte la prova dello stuzzicadente . Lasciateli 5 minuti a raffreddarsi prima di tirarli fuori dagli stampini.
 



sabato 1 novembre 2014

SOTE DE LEGUME TRICOLORE / VERDURE TRICOLORE IN PADELLA


ROMANA
Am reusit sa gasesc cartofi violet si eram foate curioasa de consistenza si gust ,cu o parte am facut niste Gnocchi violet ,reteta aici , iar cu doi m-am gandit sa fac niste garnitura la un piept de rata. Aveam in casa niste conopida si morcovi asa ca m-am pus pe treaba.

Ingrediente:

- 1 conopida mica

-2-3 morcovi

- 2 cartofi violet

-sare

- piper

- ulei de masline

- 1 catel usturoi

- 2-3 feliute ardei iute

- patrunjel tocat

Puneti la fiert apa cu putina sare . Legumele le curatati de coaja ,conopida se desface in buchetele. Cartofii si morcovii curatati i-am taiat felii cam de 0,5 cm. Am pus la fiert legumele in ordinea intensitatii culorii adica : conopida ,morcovul si la urma cartofii violet ,pe rand ,clar. Mie-mi plac legumele mai crocante nu flescaite ,conopida am fiert-o cam 4-5 minute ,morcovii la fel ,cartofii si ei vreo 5 minute ,fiind feliute nu le trebuie mult. Sa intre furculita in ei .

Intr-o tigaie am pus 2-3 linguri de ulei de masline ,1 catel de usturoi ,ardeiul iute , am lasat 1-2 minute sa se imprietenasca si am aruncat legumele ,scurse in prealabil. Le-am sotat rapid pe foc iute cateva minute ,am presarat cu sare ,piper si patrujel tocat. Am servit garnitura alaturi de piept de rata ,dar merge langa orice. P.S.- Am gresit coptura la pieptul de rata ,dar s-a mancat ...trebuia sa o coacem cu 5 minute mai putin,deci...nu ziceti nimic ,ca stim ;)


ITALIANO

Avevo acquistato delle patate viola ed ero molto curiosa della consistenza e sapore. Ho fatto degli gnocchi viola , la ricetta qui , e poi volevo fare un contorno colorato per un petto di anatra . Avevo in casa 1 cavolfiore e delle carote e ho pensato a fare questo contorno colorato.

Ingredienti:

- 1 cavolfiore piccolo

- 2-3 carote

- 2 patate viola

- 2 -3 fettine peperoncino

- sale

- pepe

- olio di oliva

- prezzemolo tritato

Mettete dell'acqua a bollire in una pentola con poco sale. Pelate le carote e le patate e tagliatele a fette spesse de mezzo centimetro. Il cavolfiore lo dividete a tocchetti. Io le ho fatto bollire nell'ordine di intensità del colore : cavolfiore , carota e alla fine le patate. Una volta che l'acqua arriva all'ebollizione tuffate dentro il cavolfiore e io li faccio cucinare 4-5 minuti ( mi piace la verdura al dente),scolatelo. Cucinate poi le carote ,sempre 4-5 minuti e le patate cca. 5 minuti ,provate con la forchetta. Scolatele separatamente. In una padella mettete 2-3 cucchiai d'olio di oliva ,1 spicchio d'aglio ,2 -3 fette peperoncino ,fattele andare 2-3 minuti e poi aggiungete la verdura scolata. Saltatela in padella per qualche minuto a fiamma viva ,cospargete col sale , pepe e prezzemolo tritato. Io l'ho servita con del petto d'anatra ma va bene sia da sola che in accompagnamento . Abbiamo sbagliato un pò la cottura del petto d'anatra ,ci volevavo 5 minuti in meno,quindi non ditte niente ;) .
 


SALATA ASORTATA IN OTET / GIARDINIERA SOTT'ACETO (ricetta rumena)


ROMANA
M-am tot gandit sa fac o salata asortata de iarna ,voiam sa pun si niste ciuperci dar in ziua in care am avut timp sa o fac nu am gasit ciuperci frumoase ,asa ca am facut fara. Numai buna pentru a fi mancata alaturi de p friptura sau o mancare scazuta ,pe timp friguros. Din cantitatile de mai jos ies cam 5 borcane de 800 grame.

Ingrediente:

- 400 gr. ceapa esalota ( o cepusoara frantuzeasca )

- 1kg. conopida

- 800 gr. ardei gras ( sau gogosari ,4 cca)

- 500 gr. morcovi

- 5-6 ardei iuti

- 1 capatana de usturoi ,cateii curatati de coaja

- 1 litru otet

- 2 litri apa

- 3 linguri sare neiodata

- 200 gr. zahar

- 5-6 foi de dafin

-boabe de piper,dupa gust

- hrean ( eu n-am avut si am pus ghimbir)

- 5 linguri boabe de mustar

- 7-8 cuisoare

Spalati legumele ,morcovii curatati-i de coaja ,la fel si ceapa esalota. Desfaceti conopida buchetele ,taiati ardeii in bucati mari ,morcovii rondele ,ceapa esalota am lasat-o intreaga.


 Puneti la fiert otetul cu apa ,mirodeniile in afara de 4 linguri de mustar (care se vor adauga la sfarsit in fiecare borcan cate putin). Cand zaharul este topit si lichidul fierbe incepeti sa opariti legumele : eu am inceput cu conopida(1 minut) , a urmat ceapa (2-3 minute),morcovii (1 minut), ardeii (1 minut) ,ardeii iuti ,usturoiul si ghimbirul. Le-am pus la scurs separat. Cand le-am oparit pe toate ,le-am distribuit in borcane,alternandu-le intre ele ,impreuna cu foile de dafin,ardeii iuti ,usturoiul. Am turnat lichidul fierbinte ,deasupra boabe de mustar si am pus capacele. Am acoperit borcanele cu paturi pana a doua zi. Le-am probat dupa 10 zile si deja sunt foarte bune.

ITALIANO

In Romania si fanno questo tipo di conserve miste per l'inverno ,sono molto buone mangiate assieme all'arrosto o dello spezzatino. Vi presento una ricetta che facevo a casa ,avrei messo anche dei funghi ma nel giorno che mi sono decisa di farla non ho trovato dei funghi belli ,cosi ho fatto senza. Dagli ingredienti sottostanti vi usciranno cca. 5 barattoli da 800 grami.

Ingredienti:

- 400 gr. scalogno

- 1 kg. cavolfiore

- 800 gr. peperoni rossi ( 4 pezzi)

- 500 gr. carote

- 5-6 peperoncini picati

- 1 testa d'aglio ( ogni spicchio pulito della buccia)

- 1 litro aceto di vino

- 2 litri d'acqua

- 3 cucchiai sale grosso senza iodio

- 200 gr. zucchero

- 5-6 foglie alloro

- grani di pepe ,a piacere

- 7-8 chiodi di garofano

- 5 cucchiai semi di senape

- raffano ( io ho messo del zenzero ,pulito e tagliato a strisce)

Mondate e lavate le verdure ,le carote privatele della buccia e tagliatele a rondelle. Lo scalogno ,sbucciatelo e lasciatelo intero ,i peperoni tagliateli in pezzi grandi. Il cavolfiore dividetelo in pezzettini.




Mettete a bollire i liquidi assieme alle spezie ,tranne 4 cucchiai di semi di senape ,che vanno aggiunte alla fine in ogni barattolo. Quando il sale e lo zucchero sono sciolti e il liquido bolle ,iniziate a scottare le verdure : ho iniziato con il cavolfiore (1 minuto) ,poi lo scalogno (2-3 minuti) ,le carote ( 1 minuto) ,i peperoni ( 1 minuto) ,i peperoncini ,l'aglio e lo zenzero ,brevemente. Li ho messi a scolare. Appena finito di scottare le verdure ho iniziato a distribuirli in tutti i barattoli ,mischiandoli ,assieme alle spezie. Alla fine ho rovesciato sopra il liquido ancora bollente ,fino alla copertura completa delle verdure ,ho aggiunto i semi di senape messi da parte ,ho messo i coperchi e li ho coperti con una trapunta fino al giorno dopo. Li ho assaggiati già dopo 10 giorni e mi sono piaciuti molto.