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sabato 31 maggio 2014

CLAFOUTIS DE CIRESE / CLAFOUTIS DI CILIEGIE


ROMANA
Reteta asta am facut-o pentru prima data anul trecut ,am gasit-o aici ,pe blogul lui Edith un blog minunat de unde am facut numeroase retete foarte bune. Am cumparat de 3 ori cirese ca sa o fac ,dar ori nu ma simteam bine ,ori le mancam ,asa ca azi mi-am cumparat mai multe si m-am apucat imediat de prajitura...Are consistenta unei budinci ,fina si parfumata..mie-mi place si calda si rece.
Ingrediente pt. o tava 23 cm ( a lui Edith avea 25-26cm):

500 gr. cirese (dupa scos samburele vor ramane mai putine,si dupa ce mai mancati vreo 2-3)
3 oua
200 ml. lapte
80 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
100 gr. faina
1 praf de sare
unt pentru uns tava

Incingeti cuptorul la 170 grade ,si va apucati de scos samburii de la cirese. Ungeti tava cu unt si asezati ciresele unele langa altele. Mie nu mi-au intrat chiar toate ,tava fiind mai mica doar de 23 cm


. Eu am folosit  mixerul vertical si am pus in pahar: laptele,zaharul ,vanilia ,ouale si praful de sare. Am mixat bine 2-3 minute. Intr-un castron am pus faina si usor cu un tel am inceput sa incorporez amestecul lichid ,cu grija sa nu se formeze cocoloase. Va iesi un aluat lichid ca de clatite . Il turnati frumos printre cirese sa le cuprinda bine . Dati la cuptor cca. 30-35 minute ,faceti proba scobitoarei.

Presarati cu zahar pudra si daca aveti rabdare sa se raceasca....daca nu incercati-o si calda. Eu anul trecut am mancat-o si calda...rece nu prea mi-a mai ramas :).

ITALIANO
La prima volta che ho fatto questo dolce e stata l'anno scorso ,e la ricetta l'ho trovata su un blog rumeno Edith's Kitchen ,che adoro e ho fatto tante ricette deliziose. La consistenza del dolce e tipo budino alla vaniglia con delle ciliegie dentro. Si può mangiare sia tiepida o fredda ,dal frigorifero...io l'anno scorso ero impaziente e l'ho assaggiata tiepida ed era buonissima.
Ingredienti per una teglia rotonda da 23 cm( la ricetta diceva 25-26cm):
500 gr. ciliegie (dopo che le snocciolate rimarrano di meno )
3 uova
200 ml. latte
80 gr. zucchero
2 bustine zucchero vaniglinato
100 gr. farina
1 pizzico di sale
una noce di burro per imburrare la teglia.
Accendete il forno a 170 gradi C. Snocciolate le ciliegie ,imburrate la teglia e adaggiate le ciliegie una vicino all 'altra ,con poco di spazio tra le esse. Io per fare l'impasto ho usato il mixer verticale (minipimmer) . Nel bicchiere capiente ho messo le uova,lo zucchero ,la vaniglia , il latte e il pizzico di sale. Ho mischiato bene per  2-3 minuti. In una ciotola ,ho messo la farina e poi ,piano ,piano ho iniziato ad aggiungere il composto liquido ,mescolando con una frusta ,facendo attenzione di non fare i grumi. Alla fine risulterà un composto, tipo per le crepes. Rovesciate con cura sopra le ciliegie ,coprendole tutte. Infornate per cca. 30-35 minuti ,fatte la prova dello stuzzicadente.. Spolverizzate con zucchero a velo e aspettate che intiepidisca prima di assaggiare. Di solito si mangia freddo dal frigorifero ,ma e buono anche tiepido.




lunedì 19 maggio 2014

PRAJITURA PUFOASA CU CAPSUNE / TORTA SOFFICE ALLE FRAGOLE


ROMANA
Prima data cand am facut aceasta reteta a fost anul trecut tot cam pe vremea capsunilor si am gasit-o aici, pe site la Pokhas. Minunata parfumata...dar putina...asa ca anul acesta m-am decis sa o fac in varianta dubla ,cu o modificare. nu avea rost pentru ca reteta este perfecta,dar asa am avut chef si a iesit super buna si asa...am avut noroc.
Ingrediente pentru o tava de 22 x 33cm :
250 gr. unt moale( nu topit)
200 gr. zahar pudra vanilinat( eu n-am avut decat 100 gr. de zahar pudra si 100 gr. am pus brun)
400 gr. faina
2 plicuri zahar vanilat
1 cutie de iaurt grecesc 150 gr.(modificarea mea)
4 oua
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
1 plic de praf de copt
500 gr. capsune

Am tapetat o tava de aluminiu de unica folosinta ca pe vremea lu' bunica ,adica cu unt si faina.
Bagam robotul sau mixerul in functiune : mixam bine de tot untul moale cu zaharul si vanilia,pana devine ca o crema ,incorporati ouale unu' cate unu',mixati dupa fiecare,la urma puneti si iaurtul,mixati . La sfarsit adaugati faina cernuta impreuna cu praful de copt,sarea , coaja de lamaie . S-ar putea sa aveti probleme cu mixerul ,compozitia fiind cam vascoasa ,asa ca bagati o spatula si amestecati bine faina cu restul compozitiei. Rasturnati aluatul in tava nivelati cat puteti de bine ,taiati capsunile pe jumatate si infigeti-le cat mai adanc in compozitie.


incingeti cuptorul (in prealabil) la 175 de grade si coaceti cam 40-45 minute ,faceti testul scobitoarei. Pudrati cu zahar vanilat si mancati ,ca nu va puteti opri , la cat este de parfumata si buna.

ITALIANO
L'anno scorso in questo periodo delle fragole avevo fatto per la prima volta questa ricetta ,trovata su un site rumeno ,da una mia amica molto brava in cucina ,Pokhas. La ricetta originale e qui. L'unico difetto e stato che la quantità era poca ,cosi quest'anno ho deciso di fare la  porzione doppia e di portare anche una modifica che a mio parere non ha danneggiato il risultato finale...sono stata fortunata.
Ingredienti per una teglia da 2 x 33 cm :
250 gr. burro morbido (non sciolto)
4 uova
200 gr. zucchero a velo vanillinato ( io ho avuto solo 100 gr. zucchero a velo e 100 gr. ho messo zucchero di canna)
2 bustine vanillina
1 bustina lievito per dolci
1 yogurt greco 150 g
buccia di limone q.b.
1 pizzico di sale
400 gr. farina
500 gr. fragole

Preriscaldate il forno a 175 gradi . Imburrate e infarinate una teglia di alluminio usa e getta.
Usate o la planetaria con la foglia o un mixer con le fruste. Mixate il burro con lo zucchero e vaniglia,finché otterrete una crema ,aggiungete un uovo per volta ,continuate a mixare dopo ogni uno. Aggiungete lo yogurt ,mixate bene  e poi la farina setacciata con il lievito ,la buccia di limone e il sale. E possibile se usate il mixer che il composto sia troppo denso e allora con l'aiuto di una spatola mischiate bene la farina con il resto. Rovesciate l'impasto nella teglia ,livellatelo ,tagliate le fragole a metà e infilzateli bene nel composto. Infornate per 40-45 minuti ,fate il test dello stuzzicadente ,se esce asciutto e pronta. Spolverizzatela con zucchero a velo e gustatela.




FRIGARUI DE CREVETI CU SPARANGHEL SI SUSAN / GAMBERI ALLA BRASILIANA CON ZATTERE DI ASPARAGI


ROMANA
Cum am vazut reteta asta pe Gambero Rosso ,la emisiunea " Il mago del BBQ" mi-am zis ca e musai sa o fac. A doua zi m-am dus si am cumparat ingredientele.Reteta este de origine brasiliana si prevedea  niste felii de ceapa si ardei intre un crevete si altul ,pe frigaruie ,eu am preferat doar creveti . Pentru 2 persoane ,va trebuie:
6 bete de frigarui
300 gr. creveti ( 36 de bucati),eu am socotit 6 creveti pe frigaruie x 3 buc. / persoana
3 catei de usturoi
3-4 cm ghimbir curatat si taiat bucati
1/2 de ardei iute rosu sau verde
1/2 de ardei gras rosu( galben,verde)
cateva fire de coriandru
1 brick de lapte cocos ( 200 ml)
1 lime (sucul)
1-2 linguri ulei de susan( nu exagerati ca este foarte puternic)
1 lingurita sare mare
2-3 rasnituri de piper
Pentru garnitura de sparanghel ,tipul s-a laudat ca a luat reteta de la un restaurant de lux din Japonia. La cat a iesit de bun ,il cred pe cuvant. Va trebuie:
8 bete pt. frigarui
16 buc. sparanghel pe cat posibil cam de aceeasi grosime
1 catel de usturoi
1 lingura sos de soia
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita ulei de arahide ( eu am preferat sa pun juma / juma cu ulei de arahide)
susan alb 1-2 linguri
Incepem cu crevetii ,ii curatam de carapace dar lasam codita ,pentru un efect mai dragut. Incercati sa scoateti intestinul ,eu personal folosesc o scobitoare pe care o introduc la 1-2 mm, pe la mijocul spatelui ( partea curbata) si trag usor in sus. Veti vedea ca intestinul iese si trageti usor. Se mai intampla sa se mai rupa uneori. Imi place metoda asta ca nu distrug fata crevetelui ,daca l-as cresta pe spate cu cutitul ar fi mai uratel,voi faceti cum vreti. Dupa ce i-ati curatat pe toti ii introduceti pe frigaruie ,posibil toti de aceeasi parte ,va uitati putin la foto finala ,ca pe pasi nu am ,tura asta. Dupa ce le-ati facut pe toate (6 pe fiecare frigaruie),pregatiti marinata. Intr-un robot cu lame ,puneti toate ingredientele in afara de laptele de cocos ,sucul de lime si si uleiul de susan. Actionati pana se toaca fin toate ,adaugati laptele de cocos,sucul de lime si uleiul de susan,mai dati cateva impulsuri sa se amestece bine. Turnati marinata peste creveti si lasati cca 1 h,in frigider ,acoperit.
Ne ocupam de garnitura de sparanghel ,in italiana parca suna bine "zattere di asparagi" daca traduceam in romaneste ar fi fost "plute de sparanghel"...nu mi-a placut cum suna asa ca nu am tradus asa.De ce se chiama asa? pai pentru ca seamana cu niste plute facute din sparanghel si betele de frigarui . Spalati bine sparanghelul mai ales varfurile ,pot avea nisip. Le taiati toate de aceeasi lungime intre 10-14 cm ,depinde cat is de lungi ,cata parte lemnoasa au,deci trebuie eliminata patea dura oricum. Incepeti sa introduceti betele de frigarui in partea de jos a sparanghelului,cu grija,unu' cate unu',patru pe fiecare "pluta",apoi introduceti  batul si partea de sus ,sa le cuprinda toate patru,dupa care excesul de bat il taiati. Veti obtine cate 2 "plute" de caciula. Faceti sosul cu care o sa le ungeti inainte de ale pune pe gratar. Zdrobiti usturoiul ,amestecati cu soia si ulei. Va recomand sa coaceti sparanghelul mai intai, pentru ca bun si mai caldut ,in schimb crevetii  sunt buni de abia facuti. Cand sunteti gata cu toate ,ungeti cu o pensula sparanghelul cu sosul ,si presarati susan abundent,ii intoarceti si faceti la fel. Puneti pe gratarul incins 3-4 minute pe fiecare parte pana semintele devin maronii . Coaceti si frigaruile de creveti scosi din marinata 3-4 minute pe parte,acu' vedeti si voi ce foc aveti ,de regula cand isi schimba culoarea ,devin roz-portocalii si se rumenesc putin is gata. A fost unul dintre cele mai reusite pranzuri...copiate de la Tv. Sa aveti pofta ...va asigur ca sparanghelul facut asa cred ca este cel mai bun mancat vreodata...

ITALIANO
Appena ho visto ricetta in Tv sul Gambero Rosso nel programma "Mago del BBQ" ho capito che l'avrei fatta senz'altro ,mi sembrava troppo appetitosa e cosi e stata. Sono andata di corsa a prendere gli ingredienti ,il giorno dopo ,e ho segnato subito la ricetta per non dimenticare qualcosa. La ricetta degli spiedini prevedeva l'aggiunta, tra un gambero e l'altro di fettine di cipolla e peperone ,io ho preferito di farli solo con i gamberi ,tanto di contorno ci sono già le "zattere" di asparagi. Allora ,vi occorre ,per 2 persone:
6 spiedini
300 gr. gamberi (36 pezzi ,io ho fatto gli spiedini di 6 gamberi ciascuno x 3 /persona )
3 spicchi aglio privato del germoglio interno
3-4 cm. di zenzero fresco tagliato a pezzettini
1/2 peperoncino roso o verde piccante
1/2 peperone (verde ,giallo o rosso)
1 lime (il succo)
qualche rametto di coriandolo
1 cucchiaino sale grosso marino
1 brick latte di cocco (200 ml)
qualche macinata di pepe fresco
1-2 cucchiai olio di sesamo

Per le "zattere" di asparagi vi occorrono :
16 pezzi asparagi possibilmente della stessa grossezza (cosi si cuociono in modo uguale)
4 spiedini
1 spicchio d'aglio schiacciato bene
1 cucchiaio salsa di soia
1/2 cucchiaino olio di sesamo
1/2 cucchiaino olio di arachidi.
1-2 cucchiai sesamo bianco

Iniziamo con i gamberi ,gli sgusciamo avendo l 'accortezza di lasciare la coda per un effetto più carino .Io preferisco togliere il budello usando uno stuzzicadenti infilandolo nella parte della schiena a metà e tirando piano. Se volete ,potete anche usare un coltellino e tagliarli ,ma io faccio cosi. Una volta finita questa operazione infilateli sugli spiedini dalle due estremità ,possibilmente tutti girati della stessa parte guardate un pò le foto finali ,questa volta non le ho fatte a ogni passo. Bene...finiti da fare gli spiedini ,procediamo con la marinatura. Usate un robot di cucina con le lame ,mettete dentro : aglio ,zenzero ,peperoncino piccante ,peperone, sale grosso ,pepe e coriandolo. Fatte girare finché diventà una purea ,aggiungete il latte di cocco ,olio di sesamo e il succo di lime ed azionate ancora per qualche secondo. Versate la marinata sugli spiedini di gamberi e metteteli nel frigo a riposare per 1 ora,coperti con la pellicola.
Le "zattere" di asparagi sono molto semplici da fare. Lavate molto bene gli asparagi ,possono avere della sabbia nella punta. Asciugateli e tagliate la parte dura ,fatteli tutti della stessa misura ,cca. 10 o 14 cm. Iniziate ad infilare lo stecchino nella parte di sotto ,uno per uno ,4 asparagi per pezzo. Poi infilate un'altro stecchino nella parte della punta ,avendo l'accortezza di non romperli. Tagliate l'eccesso di stecchino a livello. Formate ,dunque 4 zatterine ( 2 a testa)
Accendete la griglia o la bistecchiera( nel mio caso)...fatte la salsa da spennellare gli asparagi con l'aglio, salsa di soia e l'olio. Pennellate le zattere ,spolverate abbondante con semi di sesamo,girateli e fatte la stessa cosa dall'altra parte. Vi consiglio di cucinare gli asparagi prima ,sono buoni tiepidi,invece i gamberi sono meglio appena fatti.
Cucinate 3-4 minuti per parte ,gli asparagi,vedete quando i semi di sesamo sono diventati marroncini. Metteteli al caldo e cucinate anche gli spiedini di gamberi sempre 3-4 minuti per parte ,dipende anche dalla vostra griglia ,quando cambiano colore e consistenza...sono pronti.
Il personaggio del programma diceva che la ricetta degli asparagi l'ha presa da un ristorante di lusso in Giappone ,vi assicuro che sono i più buoni in assoluto che ho mangiato finora.
Buon appetito!



BURGERI DE VITA / BURGERI DI MANZO


ROMANA
Aveam pofta de burgeri de casa si ne-am gandit sa facem intr-o duminica. As fi vrut sa fac eu si chiflele dar o sa le pregatesc pentru data viitoare ,acum le-am cumparat.
Ingrediente pentru 2 persoane mancacioase:
500 gr. carne extra de vita de cea mai buna calitate
cimbru proaspat tocat fin,cam 1 lingurita
1 catel de usturoi fara germenul intern ,tocat pasta
iarba-cepusoara sau chives ,tocata fin cam 2 linguri (daca n-aveti puneti ceapa verde)
1 lingura mustar bun ,de Dijon daca aveti
1 lingurita sos worchestersauce
1 lingura sos de soia
sare si piper mixt rasnite proaspat ,dupa gust
1 ou
Amestecati bine toate ingredientele in afara oului ,gustati si vedeti daca va place . Noi am pus carnea in frigider peste noapte sa se uniformizeze aromele. A doua zi amestecam cu oul si formam burgerii.
Ii coaceti ori pe gratar incins sau pe bistechiera pe ochiul de aragaz( ca noi) si-i condimentati cum va place.



 Noi am facut o maioneza rapida aromatizata cu lime si chives ,am taiat rosii ,castraveti si cateva inele de ceapa le-am caramelizat pe gratar...Le asamblati si mancati...si cu o bere rece ,daca aveti . Pofta mare!

ITALIANO
Avevo voglia di burgeri e abbiamo pensato di farli in casa ,speziati a nostro piacimento e sopratutto sapendo cosa c'è dentro.
Ingredienti per 2 persone affamate:
500 gr. macinato extra di scottona
1 cucchiaino di timo tritato fine
2 cucchiai erba cipollina tritata fine
1 cucchiaio senape di Digione
1 cucchiaino salsa worcester
1 cucchiaio salsa di soia
1 spicchio di aglio( senza il germe interno) schiacciato
sale,pepe appena macinati q. b.
1 uovo.
Mettete tutto in una scodella e mischiate tutto molto bene ,a parte l'uovo. Io ho messo il macinato condito nel frigo per una notte per amalgamarsi i sapori ,il giorno dopo ho aggiunto l'uovo e ho formato i burgeri. Cucinateli sulla griglia rovente o su una bistecchiera ( come noi) sul fornello. Conditeli come vi piace. Io ho preparato una maionese veloce condita con lime e erba cipollina ,ho messo  pomodori a fette ,cetrioli ,anelli di cipolla cotti sulla griglia.Ho usato dei panini comprati ,mesi 1 minuto sulla griglia. Con una birra fresca ,e stato un pranzo delizioso. Buon appetito!



lunedì 5 maggio 2014

CUIB DE VIESPI / CINNAMON ROLLS (CON LE NOCI)( ricetta rumena)


ROMANA
Prima data cand le-am facut,  am mancat 6 bucati ,credeam ca o sa plesnesc ,bune rau de tot. Au diverse denumiri : "Cuib de viespi", Labute de urs ,Rulouri cu nuca si scortisoara ,Cinnamon rolls...Oricum le-am numi sunt delicioase ,mai ales dimineata langa o cana cu lapte cald. Unica problema e ca nu te poti opri la unul.Reteta am gasit-o aici

Ingrediente 

Pentru aluat:
450 gr. faina pentru aluaturi dospite
2 oua la temperatura camerei
140 ml. lapte
100 gr. zahar ( eu am pus brun)
90 gr. unt
1/2 lingutita de sare fina
7 gr. drojdie uscata / 25 gr. drojdie de bere
arome : vanilie / coaja rasa de lamaie.
Crema :
150 gr. nuci macinate
120 gr. zahar brun
100 gr. unt moale
1 lingura scortisoara
Pentru uns deasupra:
2-3 linguri de miere
50 ml. lapte

Incepeti sa faceti aluatul : puneti laptele la incalzit impreuna cu zaharul si untul (cele de la aluat). Aveti grija sa nu fie prea fierbinti ,sa nu distruga drojdia. Eu am pus si zaharul si am amestecat usor ca sa facilitez dizolvarea zaharului. In bolul masinii de paine (sau robot) cerneti faina ,adaugati drojdia uscata (daca aveti proaspata o dizolvati cu putin zahar si lapte),sarea fina ,aromele. Ouale le bateti usor si le adaugati impreuna cu amestecul de lapte,zahar si unt. Dati drumul la robot si framantati pana aluatul se desprinde de pe vas. Mie mi s-a parut cam moale si am mai pus putina faina. Aluatul oricum trebuie sa fie moale ,altfel nu vor iesi pufoase.Lasati la crescut acoperit cu pelicula ,pana isi dubleaza volumul .(cca. 1 ora). Intre timp pregatiti crema : untul moale il amestecati cu zaharul brun,scortisoara si nuca.
Pe o planseta infainata rasturnati aluatul,il intindeti cam de 3- 4 mm grosime,cu o spatula intindeti bine crema de nuci si rulati.


 Cu un cutit foarte bine ascutit taiati felii de grosimea unui deget (aproximativ) si le asezati unele langa altele pe tava acoperita cu hartie de copt cu oarecare distanta ,deoarece mai cresc la copt. Eu le-am cam inghesuit ca sa-mi incapa toate .

Le mai lasati cca. 30 minute la crescut , acoperite. Intre timp incalziti cuptorul la 170 grade. Bagati tava la cuptor cca. 15 minute. Pregatiti sosul ,dizolvand pe foc mic mierea impreuna cu laptele.
Dupa 15 minute ,le scoateti si le ungeti bine cu o pensula cu sosul cald. Mai lasati inca 5 minute in cuptor pana capata o culoare frumoasa si usor lucioasa. Scoateti tava si...Pofta mare!


ITALIANO

Questo dolce fa parte della categoria "soffici e deliziosi"e la prima volta che l'ho fatto ne ho mangiato 6 , stavo per scoppiare. In Romania li chiamano in vari modi : Nido di vespa ,zampa d'orso ,o rotolini con noci e cannella ,e nel mondo culinario internazionale e conosciuto come Cinnamon rolls ed e fatta di solito con burro ,zucchero e cannella. La mia variante comprende anche le noci.

Ingredienti

Per impasto:
450 gr. farina per lievitati
2 uova a temp. ambiente
7 gr. lievito di birra secco( Mastro fornaio) / 25 gr. lievito fresco
140 ml. latte
90 gr. burro
100 gr. zucchero ( io ho usato di canna)
1/2 cucchiaino di sale fino
aromi : vanillina / scorza grattugiata di limone
Per la crema:
100 gr. burro a pomata
150 gr. noci tritate
120 gr. zucchero di canna
1 cucchiaio cannella
Per la salsa da spennellare alla fine:
2-3 cucchiai miele
50 ml. latte
Il procedimento e semplice : nel recipiente della planetaria setacciate la farina ,aggiungete il sale ,gli aromi ,il lievito secco ( se avete fresco scioglietelo con un pò di zucchero e latte). Scaldate il latte con il burro e lo zucchero( quelli per impasto ), mescolate finché lo zucchero e sciolto. Fatte attenzione di non scaldarlo troppo ,altrimenti ucciderete il lievito. Deve essere tiepido. Le uova sbattetele leggermente ,aggiungetele alla farina  e poi anche il latte caldo assieme agli altri ingredienti. Fatte andare la planetaria finché l'impasto si staccherà dalle pareti. Io ho aggiunto un' altro pò di farina,mi sembrava troppo molle, ma comunque deve essere morbido ,altrimenti il dolce non sarà soffice. Fatte lievitare coperto con la pellicola fino al raddoppio del volume. Nel fra tempo preparate la crema : Il burro morbido lo mischiate bene con lo zucchero ,la cannella e le noci. Una volta lievitato ,infarinate il vostro tagliere ,rovesciate l'impasto e stendetelo in un rettangolo con lo spessore di cca. 3- 4 mm.  Stendete con cura la crema sulla superficie ,fate un rotolo e poi tagliate con un coltello ben affilato fette spesse 1 dito cca. Adagiateli su una placca coperta da carta forno. Lasciate un pò di spazio tra loro,perché crescono anche nel forno. Io sono riuscita a fare un infornata unica. Accendete il forno a 170 gr. C. Lasciateli lievitare ancora 30 minuti ,prima di infornarli. Mettete la placca in forno ,nel fra tempo su una fiamma bassa sciogliete il miele con il latte per la salsa. Dopo cca. 15 minuti di cottura ,tirate fuori la placca e spennellateli abbondantemente con la salsa di miele e latte. Infornate per altri 5 minuti ,finché diventeranno belli , dorati e lucidi.Buoni da mangiare con una tazza di latte . Sfornateli  e.... Buon Appetito!